На 1 ноември-Деня на народните будители, работещи в областта на културата във Видин излязоха на протест срещу унизително ниските си заплати. Протестирайки те подкрепиха и колегите си от страната, предаде репортер на "Фокус“.

Във Видин работещите в сферата на културата излязоха и издигнаха плакати пред средновековната крепост "Баба Вида". В протеста се включиха представители на  Регионалния исторически музей, Симфониета-Видин, Регионална библиотека "Михалаки Георгиев", работещи в общинските културни институти, артисти, музиканти, представители на читалища от региона.

Основните искания на работещите в сферата на културата са за увеличение на работните заплати, така, че най-ниската заплатата да не е по-малко от 2000 лв. Протестиращите настояват за изравняване на възнагражденията с тези в бранш "Образование", както и по-голям бюджет за култура, каза по време на протеста д-р Сашка Бизеранова от Регионалния исторически музей, председател на синдикалната организация на "Подкрепа“. Тя допълни, че от Синдикат "Подкрепа“ предупреждават, че ако не бъдат чути, ще преминат към национални ефективни стачни действия.

Организатор на протеста е Национална федерация "Култура" към Конфедерацията на труда "Подкрепа".