Въпреки, че средната заболяемост от грип и остри респираторни заболявания във Великотърновска област спада, Регионалната здравна инспекция в старата столица удължи срока на въведените противоепидемични мерки. Те ще са в сила до 9 февруари /включително/, предаде кореспондент на "Фокус“.

Общата заболяемост за периода 29 януари – 4 февруари е 168,69 на 10 000 души население, а предходната седмица е била 209,18 на 10 000.

"Най-висока е регистрираната заболеваемост във възрастовите групи 0 – 4 години (676,69 на 10 000 души население) и 5 – 14 години (490,37 на 10 000 души население), следвани от групите 15 – 29 години (233,07 на 10 000 души население), 30 – 64 години (101,49 на 10 000 души население) и над 65 години (24,31 на 10 000 души население)“, уточняват от РЗИ.

Те допълват и, че нивата остават епидемични, поради което и мерките се удължават.

Свижданията в лечебните заведения са забранени до петък тази седмица, като се допускат известни изключения в ситуации на терминално болни пациенти.

"Преустановени са още плановите консултации на здрави бременни жени и деца, профилактичните прегледи, задължителните имунизации и реимунизации. В детските градини и яслите трябва да се провежда стриктен ежедневен филтър от медицинските специалисти и да не се допъскат деца с клинични симптоми за остри заразни болести. Болните деца ще се връщат в домовете. Болните служители също не трябва да ходят на работа“, напомнят от РЗИ.

Свижданията са преустановени и в специализираните институции за предоставяне на социални услуги, както и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни.

Маските в болниците и клиниките остават задължителни.

"За ограничаване разпространението на грипа и ОРЗ от изключителна важност е редовното миене на ръце, колкото и банално да звучи. Ако се разболеем трябва да предпазваме другите – при кашляне и кихане трябва да се спазва т.н. "респираторен етикет" – закриване на устата с ръка или кърпа, която след това да бъде изхвърлена в кошче за отпадъци. Да се избягва докосването с ръце на очите, носа и устата. Силно препоръчително е носенето на защитна маска за лице в градски транспорт, институции и други места, в които има струпване на повече хора“, припомнят още от РЗИ.

Децата остават вкъщи до 8 февруари, според заповед на кмета Даниел Панов.