Имунизационна кампания срещу COVID-19 за есенно-зимния сезон 2024/2025 започна днес във Велико Търново. От Регионалната здравна инспекция в старата столица уточняват, че ще прилагат нови варианти на ваксините, предаде кореспондент на "Фокус". 

Потенциално рисковите групи остават непроменени. В тях попадат лица на възраст на и над 60 години; хората с хронични заболявания; хората с понижена имунна система; бременните жени; потребителите и персоналът на социални заведения, както и медицинският персонал на здравните и лечебните заведения.

При лицата от посочените групи Националният експертен съвет препоръчва да бъде поставена и ваксината срещу обикновения сезонен грип. Имунизациите могат да се правят както поотделно, така и заедно. Приложението на новите ваксини за тазгодишния есенно-зимен сезон ще бъде безплатно.

Желаещите да се ваксинират могат да го направят в имунизационния кабинет на РЗИ във Велико Търново след предварително записване в часовете между 9:00 и 12:30 ч. всеки работен ден. Препаратите могат да бъдат поставени и от общопрактикуващите лекари по места.

Общо за страната са доставени 84 960 ваксини. От тях 80 640 са за лица над 12-годишна възраст, а останалите около 4000 дози са за лица от 6 месеца до 11 години. Ваксината може да се прилага самостоятелно в единична доза. Изключения са децата под 5 години, при които досега ако не са преболедували или ваксинирани до момента, се имунизират с три дози.