Пореден случай на Лаймска болест е регистриран във Великотърновска област през миналата седмица. Това показва доклад на Регионалната здравна инспекция в старата столица, предаде кореспондент на “Фокус". Пациентът е от община Горна Оряховица. Не е ясно на каква възраст е и как се е заразил.

От началото на  май до момента в областта са отчетени общо четирима заразени с Лаймска болест и един случай на Марсилска треска.

Здравните специалисти припомнят, че и двете зарази се разпространяват основно чрез ухапване от кърлеж. Основните препоръки при подобни ситуации са на първо място инсектът да се премахне максимално  бързо, по възможност от медицинско лице. Мястото на ухапването трябва да се наблюдава за зачервяване, което се появява от 5-10 дни до месец от деня на ухапването. Трябва да се следи още за  бързо нарастване на петното, което протича без сърбеж и затопляне на кожата. Възможни са субфебрилна температура, увеличени лимфни възли в региона на ухапването и общи грипоподобни оплаквания. Това са симптомите на ранна Лаймска болест.

Втората по честота, предаване чрез кърлежи инфекция у нас, е Марсилската треска. Тя започва с внезапно повишение на температурата, главоболие, болки в мускулите и ставите, тъмно петно на мястото на ухапването и дребен макуло-папулозен обрив по дланите и ходилата.

Антибиотичната профилактика се препоръчва само за Лаймската болест /при възрастни и децанад 12 години/. При Марсилската треска медикаментозното лечение е друго. И при двата случаи е необходима консултация с лекар.

В началото на юни в областта са регистрирани три случая на варицела, един на вирусен хепатит, девет на ентероколити, един на коклюш, един на Лаймска болест, един на COVID0-19 и седем на остри респираторни заболявания. Във временния имунизационен кабинет за ваксинации срещу коклюш на бременни жени с документиран период на бременността между 27-а и 36-а гестационна седмица включително не са правени имунизации.