РЗИ-Варна отговориха относно "жълтия дъжд", който заваля в района на "Старите лозя" на село Калиманци. По случая бе входирана жалба от страна на жител на района. 

Вижте отговора на РЗИ-Варна:

Осъществяваните от Регионална здравна инспекция – Варна дейности са нормативно установени в чл. 10, ал. 1 от Закона за здравето и изчерпателно доразвити в съответните разпоредби от Устройствения правилник на регионалните здравни инспекции.

Поземлените имоти в режим на частна собственост, вкл. добивът и насажденията върху тях, не са обекти с обществено предназначение по смисъла на § 1, т. 9 от допълнителната разпоредба на Закона за здравето. Опазването компонентите на околната среда, управлението на факторите, които увреждат околната среда, контролът върху състоянието на околната среда и източниците на замърсяване, както и предотвратяването/ограничаването на замърсяването на околната среда, не попадат сред нормативно установените дейности, осъществявани от регионалните здравни инспекции, и не представляват държавен здравен контрол по смисъла на чл. 15 от Закона за здравето.

В този смисъл, описаната в сигнал с вх. № 96-00-182/06.10.2023г. проблематика е извън функционалните компетентности на Регионална здравна инспекция – Варна.