Днес стартира имунизационната кампания срещу COVID-19 за есенно-зимния сезон 2024/2025 г., съобщиха от РЗИ Пловдив.

Министърът на здравеопазването e одобрил препоръките на Националния експертен съвет по имунизации за ваксинация срещу COVID-19 през предстоящия есеннo-зимен сезон. В тях като приоритетни групи са определени лица на възраст на и над 60 години; лица с хронични заболявания (например диабет, сърдечни заболявания, белодробни заболявания и други), независимо от възрастта; имунокомпрометирани лица (напр. лица с HIV, трансплантирани и други), включително имунокомпрометирани деца на и над 6 месеца; бременни жени; медицински персонал; потребители и персонал на социални институции. 

При лицата от посочените групи Националният експертен съвет препоръчва и прилагането на ваксина срещу сезонен грип. Грипна ваксина може да бъде поставена едновременно с ваксината срещу COVID-19, като двете ваксини се инжектират на различни места. Възможно е ваксините да бъдат поставени и поотделно, при две отделни посещения при лекаря, като в този случай не е необходимо да се спазва определена поредност, както и фиксиран интервал между двете ваксини.  

Вариантна ваксина срещу COVID-19 може да получи и всяко друго лице, изявило желание да бъде ваксинирано, което не попада в посочените групи.

Ваксината срещу JN.1 на SARS-CoV-2 може да се прилага самостоятелно, независимо дали са налице преболедуване и предходни ваксинации. Прилага се в единична доза, като изключение са децата под 5 г., при които, ако не са преболедували или ваксинирани до момента, се имунизират с три дози.

Всеки желаещ да се имунизира може да го направи безплатно в имунизационния кабинет на РЗИ – Пловдив, при личния си лекар и в УМБАЛ "Св. Георги“, гр. Пловдив, бул. "Пещерско шосе“ №66. Работно време на имунизационен кабинет на РЗИ Пловдив е от понеделник до петък, от 9.00 до 12.00 часа и от 12.30 до 16.00 часа.

Желаещи да се имунизират, трудноподвижни лица, живеещи в труднодостъпни райони или с отдалечен достъп от лечебно заведение  могат да се записват на телефон 0884 546 177. След изготвяне на график РЗИ Пловдив ще осигури мобилен екип за посещение на място.

Ваксина на деца от 6 месеца до 12 години, над 12 години и възрастни се прилага в УМБАЛ "Св. Георги“, гр. Пловдив, бул. "Пещерско шосе“ №66, партер, каб. №13, всеки делничен ден от 9.00 до 15.00 часа. Телефонен номер за записване: 0884 917 216 – Д-р Бацелова.