Централната градска част на Велико Търново е подложена на постоянен шум. Това показва доклад за шумовото натоварване в старата столица, изготвен от Регионалната здравна инспекция, предаде кореспондент на "Фокус“. Д-р Евгения Недева уточни, че нивата се запазват относително еднакви в последните пет години. Измерването не се прави еднократно, а няколко пъти на различни места и се взимат средните стойности.

Това, вероятно, се дължи на усилията, които Община Велико Търново полага в тази насока – повече озеленяване, преасфалтиране на улици и т.н.

През 2023-а е отчетен ръст на преминалите за един час автомобили спрямо тези през 2022-а. Моторните превозни средства, придвижили се в града за 60 минути, през 2023 година са били 718, а през предходната – 666.

От РЗИ обобщават, че от наблюдаваните седем пункта, подложени на въздействие на интензивен автомобилен трафик, няма нито един, в който стойностите да са в границите на нормата. Най-шумната улица в старата столица е "Васил Левски“ N 15. Там са засечени рекордните за 2023 година 70,75 dB при норма 60 dB. Сходната е ситуацията и на улиците "Стефан Стамболов“ N 29 – 69,85 dB, "Христо Ботев“ N 32 – 66,38 dB, и "Никола Габровски“ N 23 – 65,52 dB. Превишения в децибелите има още на бул. "България“ N 21, ул. "Георги Измирлиев“ N 7, ул. "Бачо Киро“ N 5 и ул. "Краков“ N 2.

По отношение на местата, подложени на шум от производствено-складови дейности, наднормени нива са засечени само в един пункт. Той се намира на ул. "Козлуджа“ N 14.

Здравните инспектори са изпратили писмо с препоръки до кмета на Велико Търново. В него са предложени мерки за справяне с проблема. Сред тях са оптимизиране на организацията на движение на моторните превозни средства в града, изграждане на шумозащитни съоръжения от различни естествени и изкуствени материали – зелени шумозащитни стени от храстовидна и дървовидна растителност, биопрегради с конструкции от дърво, керамика или бетонови тела и др., недопускане въвеждането в експлоатация на обекти с нереализиран проект за озеленяване, иницииране и провеждане на информационни кампании и мероприятия за стимулиране на алтернативните начини на придвижване на населението и планиране и изграждане на велоалеи.