Максимум 76 ще са паралелките за държавния план-прием в VIII клас във Великотърновска област през учебната 2024-2025 година. От Регионалното управление по образованието уточниха, че 25 от тях ще са профилирани, а останалите – професионални. Всичко това бе решено на заседание на Областната комисия по заетост, предаде кореспондент на "Фокус“.

За община Велико Търново професионалните паралелки ще са 19, а профилираните – 12. В община Горна Оряховица те ще са 10:4, в община Елена – 3:1, в общините Златарица и Сухиндол 1:1, в община Лясковец 2:1, в община Павликени 4:1, в община Полски Тръмбеш 2:1, в община Свищов ще се разкрият само 4 профилирани паралелки, а в община Стражица – 3:1.

За следващата учебна година по заявки от работодатели ще се осъществи обучение в 27 професионални направления по 56 специалности в това число по 4 нови професии. Обучение по STEM профили и професии ще се извърши в 47 паралелки, а в 25 профилирани паралелки е заявен прием за обучение в 50 паралелки. Дуална система на обучение ще има в 2,5 паралелки.

"В момента в VII клас в региона се обучават 1828 ученици, като за следващата учебна година се очаква те да са с 52-ма по-малко“, обобщи инж. Розалия Личева, началник на РУО.

Не е заявено обучение по 17 професионални направления сред които здравни грижи, религия, маркетинг и реклама, фризьорски и козметични услуги, технологии за опазване на околната среда и трудов живот. Голям обаче е интересът към направленията: аудиовизуални изкуства и техники, електроника, електротехника, моторни превозни средства, хранителни технологии, хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг, растениевъдство и животновъдство.

Отпадналите от учеилищата и детските градини в областта деца са 89. Данните са от доклад на комисията по механизма за задължително обхващане и включване в образователната система и са към 1 янури.