Регионален клуб (РК) "46-и пехотен Добрички полк" участва в Петия национален събор на НД "Традиция" във Велики Преслав, съобщи Пламен Йорданов, член на добричкия клуб за исторически възстановки. 

Възстановка на героични моменти от участието на Българската армия във Втората световна война организира РК "46-и пехотен Добрички полк" по време на събора. За поредна година Общината в старопрестолния град и РК "Седми Преславски полк" са възложили на добричките реконструктори да организират и проведат пресъздаването на епизоди от българското участие в заключителната фаза на най-големия военен конфликт в световната история.

Възстановката "Край Драва – памет за саможертвата" е централното събитие в тридневния събор на НД "Традиция". С нея добричките реконструктори са припомнили подвига на една млада жена – 21-годишната Янка Кирилова, която в разгара на сраженията от Дравската епопея загива, прикривайки отстъплението на ротата си. Нейната саможертва спасява живота на над 100 български войници, застрашени да попаднат в обкръжение. 

Във възстановката са представени трите армии, участвали в Дравската отбранителна операция – Българска и Червена армия и Вермахт. За първи път на реконструкция в България е показана униформа на червеноармейската Дунавска флотилия, участвала активно в бойните действия, довели до окончателния разгром на нацистите. Зрителите са имали възможност да видят в действие оригинални образци от стрелковото въоръжение по време на Втората световна война – пистолети, пушки, картечници, картечни пистолети. В реконструкцията е била включена и мототехника – напълно автентични американски джип "Уилис", използван в Червената армия, и немски мотоциклет "БМВ" на въоръжение във Вермахта. 

Посланието към присъстващите на възстановката стотици граждани и гости на Велики Преслав е да пазим паметта за подвига и саможертвата на нашите предци, а към сегашните и бъдещи управници – да не допускат никога повече българския войник да изкупва грешките на политиците. 

Изборът добричкия военноисторически клуб за пети път да организира  възстановката на Втората световна война не е случаен. Реконструкторите от РК "46-и пехотен полк" са най-добре подготвените в България за периода – всички разполагат с напълно автентични, без никакви компромиси, униформи и снаряжение за Вермахт, Българска или Червена армия. Военната моторизирана техника – "Уилис" и два мотоциклета "БМВ" са собственост на председателя на "46-и пехотен Добрички полк" д-р Добрин Добрев.

Възстановчиците от Добрич имат натрупан международен опит от реконструкции на Втората световна война. Клубът има десетки участия във възстановки в Чехия, Украйна, Русия, Естония, Беларус. Този опит успешно се прилага в пресъздаването на епизоди от участието на България в заключителната фаза на войната.

В рамките на Петия национален събор на НД "Традиция" са проведени три възстановки. Добричките реконструктори са се включили и в останалите две – "На нож", посветена на Балканската и Междусъюзническата война, и "Третия щурм на Плевен", в която бяха представени драматичните сражения за овладяването на силно укрепения от османските войски български град по време на Руско-турската Освободителна война.

Добричките възстановчици са пресъздали румънската армия при вероломното й нахлуване в България през 1913 г. Във финалната за събора възстановка те са представили участието на Кубанското казачество в боевете за Плевен и артилерийски османски разчет с пълноразмерно копие на оръдие от Руско-турската война, собственост на РК "46-и пехотен Добрички полк".

За пореден път реконструкторите от Добрич са получили заслужено признание и благодарности от организаторите на събора за отличното им представяне в трите възстановки и за безупречните униформи, въоръжение и снаряжение за всяка представена от тях войскова група. 

В събора са участвали над 150 възстановчици, като групата на РК "46-и пехотен Добрички полк" е наброявала 15 души. Следващата изява на добричките реконструктори е на предстоящите на 19-ти август национални чествания на 146-годишнината от Шипченската епопея. Във възстановката на историческия връх те ще представят Българско опълчение, кубанско казачество и драгунска кавалерия.