Велико Търново. Регионалната инспекция по околна среда и води в старата столица даде предписания на кметовете на всички общини от Великотърновска и Габровска области да организират поетапно почистване на нерегламентирани замърсявания с отпадъци до края на годината. Милка Асенова, отговаряща за връзки с обществеността в Екоинспекцията уточни за Радио "Фокус“ – Велико Търново, че местните администрации следва да подготвят график за почистване на съществуващите замърсявания на териториите си, включително общинската пътна мрежа, речните легла и прилежащите им земи. Графикът трябва да бъде представен в РИОСВ за сведение и контрол.

Предписанието задължава кметовете да организират почистване на нерегламентираните замърсявания с отпадъци до речните корита и прилежащите им земи в периода 10 март - 10 май. В срок до 30 ноември трябва да бъде извършено почистване на терени, стопанисвани от Общините, включително общинските пътища.

При постъпили в РИОСВ – Велико Търново сигнали и жалби за замърсявания с отпадъци, допълнително ще бъдат извършвани проверки и издавани предписания на Кметствата и Общините за почистване на терените.

При констатиране на неизпълнение на предписанията, от страна на инспекцията ще бъдат предприемани административнонаказателни мерки, съгласно действащото законодателство.