В много от случаите, когато някъде има нерегламентирано сметище и то бъде почистено, на същото място отново изниква такова. Заключението е на Регионалната инспекция по околна среда и води във Велико Търново, които контролират нерегламентираното изхвърляне на отпадъци. Експертът Милка Асенова разказа пред "Фокус“, че именно в тази връзка общините имат задължението да информират по подходящ начин гражданите за местата, където трябва да бъдат изхвърляни различните потоци отпадъци, както и да създават условия за това.

"Още в началото на годината РИОСВ – Велико Търново издаде предписания на кметовете на общини от Великотърновска и Габровска области за предприемане на действия по идентифициране и почистване на нерегламентирани замърсявания с отпадъци на тяхна територия. Съгласно тях администрациите трябваше да установят нерегламентираните сметища и да подготвят график за поетапното им почистване в период до 30 юни. Общините изпълниха това свое задължение и идентифицираха замърсени терени в 82 населени места. Например през месец май са почистени нерегламентирани сметища в землищата на село Горна Липница, село Петко Каравелово, град Полски Тръмбеш, село Кесарево, Стражица, село Водолей, село Черновръх и градовете Плачковци и Трявна. През юни е отчетено, че са почистени нерегламентирани сметища в землищата на селата Деляновци, Драгомирово, Царевец /община Свищов/, в град Сухиндол и две землища в землището на Дряново“, обяснява Асенова и допълва, че проверките продължават.

През 2023-а след дадени предписания на РИОСВ, от всички общини са почистени 119 нерегламентирани замърсявания с отпадъци.