Днес в сградата на РИОСВ-Варна се проведе публично обсъждане по изпълнението на Плана за управление на природен парк "Златни пясъци“, представено от Дирекция на природния парк. Това съобщиха от пресцентъра на службата за "Фокус".

Съгласно разпоредбите на Закона за защитените територии е необходимо провеждането на публични обсъждания за изпълнение на плановете за управление на националните и природните паркове. Природен парк "Златни пясъци“ попада в териториалния обхват на РИОСВ-Варна и за същият е приет План за управление с Решение № 460/20.06.2011г. на Министерски съвет. На срещата присъстваха представители на РДГ-Варна, ОД Земеделие-Добрич, ТП ДГС-Варна, "Златни пясъци“ АД, СИДП ДП-Шумен, Община Аксаково, Община Варна, РИОСВ-Варна.

Съгласно представения отчет от ръководството на парка Планът за управление на ПП "Златни пясъци за 12 г. период от 2011-2023г. включително, е изпълнен с постигане на 3 главни и 4 второстепенни цели. Главните цели са: опазване и възстановяване на приоритетни природни местообитания и видове с консервационна стойност; опазване на национална археологическа недвижима културна ценност "Аладжа манастир и катакомбите“; адаптиране на зоната с обектите за настаняване и обслужване за целите на Природния парк; оптимизиране границите на парка с включване на представителни местообитания и ограничаване на силния урбанистичен натиск от всички поски към ПП "Златни пясъци“.

Изпълнени са 42 дейности на стойност 2 628 837 лв., по 7 работни програми финансирани с безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма "Околна среда 2007-2013“, Оперативна програма "Околна среда 2014-2020“ и по програма LIFE 2009-2010 г.