Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) анализира постъпилите данни от стационарните и мобилни автоматични станции за мониторинг на качеството на въздуха, разположени в засегнатите от възникналите пожари райони в периода 1 - 4 август.

След като в следобедните часове на 31 юли и на 1 август възникнаха два пожара – съответно в производствената площадка на дружество "Анес-96“ ООД в землището на с. Царацово и в Регионалното депо за неопасни отпадъци в землището на с. Цалапица, незабавно бяха сформирани екипи на екоинспекцията.

Заедно с директора на институцията и представители на Регионална лаборатория – Пловдив към ИАОС те отидоха на място и организираха спешно започване на постоянни измервания на замърсителите в атмосферния въздух (прах, въглероден оксид, азотни окиси, серен диоксид и органични вещества) и своевременното уведомяване на гражданите и останалите институции за резултатите от тях. РИОСВ – Пловдив актуализираше ежечасно информацията на сайта си, за да държи обществеността информирана.

Към днешна дата има достатъчно данни, за да бъдат установени средноденонощните стойности по отношение на част от показателите. Резултатите от анализа на данните за двете автоматични измервателни станции в гр. Пловдив (АИС "Каменица“ и АИС "Тракия“) и мобилните автоматични станции (МАС) в с. Радиново и в гр. Стамболийски“ за четирите изминали денонощия показват, че няма превишения на средночасовите и средноденонощните пределни норми при нито един от контролираните замърсители, в това число по отношение концентрациите на фини прахови частици (ФПЧ10) и бензен.

Средноденонощните стойности по показател ФПЧ10 не превишават нормата за опазване на човешкото здраве 50 µg/m3.

Измерванията и от четирите мониторингови точки продължават. Двете мобилни станции ще останат на място до пълното преустановяване на отделянето на пушек от местата на пожарите.

Директорът на РИОСВ – Пловдив, Ивайло Йотков, отново подчертава важността да бъдат спазвани дадените в началото на лятото от него предписания на кметовете, които са оператори на регионални депа в Пловдивска област за засилване на превантивните противопожарни мерки.