177 са проверките, осъществени от екипа на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) през летния месец юли. От институцията са съставили 6 акта и са издали 5 наказателни постановления на дружества, физически лица и кметове на общини, нарушили разпоредбите на екологичното законодателство.

Над 80 са сигналите и жалбите, постъпили в екоинституцията и по всички тях са предприети своевременни действия, включително са сигнализирани други компетентни ведомства. За лечение в Спасителния център за диви животни - гр. Стара Загора са изпратени 21 екземпляра защитени животни в безпомощно състояние, от които 8 от вида бял щъркел, 2 сови, 3 бухала, бързолет, лястовица, мишелов, костенурка с наранена коруба, таралеж и други.

Проверявани са билкозаготвителни пунктове за изпълнение задълженията им по Закона за лечебните растения, както и защитени вековни дървета. Дадени са предписания за премахване на сухи клони и монтиране на информационна табела.

Изключително активна е работата на РИОСВ – Пловдив по отношение на превантивния контрол. Експертите са извършили процедури по реда на Наредбата за оценка на съвместимостта с предмета и целите на защитените зони по 175 внесени в институцията инвестиционни предложeния, планове, програми и проекти, касаещи бизнеса, местната власт и държавните горски стопанства, включително такива, с които се кандидатства по различни финансови механизми.

Изготвени са 38 становища за преценка вероятната степен на отрицателно въздействие върху околната среда. За осигуряване на обществен достъп и публичност на информацията за периода са публикувани 413 документа на интернет страницата на РИОСВ - Пловдив.

През юли се проведе поредната инициатива, част от национална кампания "Отпадъците са ресурс“, при която служители на институцията съвместно с община Асеновград почистиха зона за отдих "Тепавицата“ край река Чая.