След като в следобедните часове на вчерашния ден Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) установи, че на територията на Регионалното депо за неопасни отпадъци в землището на с. Цалапица е възникнал пожар, бяха предприети незабавни действия.

Сформира се екип от експерти, които съвместно с представители на Регионалната лаборатория към ИАОС веднага тръгнаха към мястото. Съобразявайки се с посоката на вятъра в Стамболийски, беше разположена мобилна автоматична станция (МАС), която от снощи следи показателите фини прахови частици, въглероден оксид, азотни окиси и серен диоксид. Първоначалните резултати показват, че те са по-високи от типично измерваните, но няма превишения на нормативно установените норми.

През нощта настъпи промяна в движението на въздушните маси и тази сутрин димът от пожара достигна Пловдив и селата от Родопската яка. В тази връзка наблюденията на специалистите от РИОСВ – Пловдив бяха концентрирани върху данните, генерирани от двете стационарни автоматични измервателни станции в Пловдив - в район "Каменица“ и район "Тракия“. От 7 часа се отчитат завишени средночасови концентрации на прах:

За АИС "Каменица“ - 71 µg/m3 в 7 часа и 106 µg/m3 в 8 часа; 138 µg/m3 в 9 часа;

За АИС "Тракия“ - 50 µg/m3 в 7 часа и 348 µg/m3 в 8 часа; 119 µg/m3 в 9 часа.

РИОСВ – Пловдив работи в координация с останалите институции – областен управител на област Пловдив, община Пловдив, РД "Пожарна безопасност и защита на населението“. По спешност екоинспекцията е уведомила РЗИ за резултатите от мониторинга с цел предприемане на действия във връзка опазването на човешкото здраве.

Резултатите от 24-часовото измерване на качеството на въздуха от мобилната автоматична станция, разположена в района на избухналия на 31 юли 2024 г. пожар на производствената площадка на дружество "Анес-96“ ООД край село Царацово не показват превишение на нормите на средноденонощните и средночасовите стойности на измерваните показатели. Пожарът там е овладян.