Тази година РИОСВ-Пазарджик проведе съвместни инициативи с училища в Пещера и Пазарджик за отбелязване на Деня на Земята – 22 април. Това съобщиха от институцията. На 20-ти април експерт на РИОСВ-Пазарджик изнесе открит урок пред седмокласниците на СУ“Св. Климент Охридски“, гр. Пещера под наслов "Код зелено“.

Награди от РИОСВ получиха и три момичета от 11-ти клас – Весела Мишеморова, Ивет Кузева и Маргарита Дерменджиева, които написаха за Деня на Земята най-добрите есета на тема "Инвестираме в нашата планета“, класирани от учителско жури.

В своеобразен акцент на събитието се превърна авторската изложба от фотографии за човека и природата на ученичката от 11-ти клас Маргарита Дерменджиева – лауреат през тази учебна година на четири конкурса по фотография.

Днес, учениците от 4"б“ клас на НУ“Васил Друмев“ в Пазарджик посрещнаха като специален гост РИОСВ-Пазарджик.

Откритият урок по екология по повод Деня на Земята 22 април продължи с презентация на филма "Оззи Озон“, от който учениците научиха и си припомниха някои интересни факти и теории за Земята.

В рамките на дискусията стана ясно още, че този ден се отбелязва в България от далечната 1930 година, а инициативите днес са насочени към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота, както и към широка гражданска подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики.

По повод Деня на Земята учениците от 4 "б“ получиха и специален подарък-карта на България, с информация и картинни илюстрации на всички растителни и животински видове.

В рамките на днешния ден целият клас ще участва и в инициативата за поставяне на специална хранилка за птици, която ще бъде разположена на едно от дръвчетата в двора на училището. Къщичката също е подарък от РИОСВ-Пазарджик.