РИОСВ излезе с ново становище по сигналите за замърсяване на въздуха и неприятна миризма в Свищов, които бяха получени на 21 и 22 октомври. От екоинспекцията твърдят, че тяхната проверка не е установила замърсявания и нарушения на законодателството, предаде кореспондент на "Фокус“.

"При извършения обход на град Свищов на 17 октомври не са усетени миризми, специфични за производствената дейност на "Свилоза“ АД. При проверка на дружеството е установено, че не са настъпвали аварийни ситуации. По повод на получените сигнали в периода 21-22 октомври е изискана информация от "Свилоза“ АД относно функционирането на двете инсталации за улавяне и неутрализиране на лошо миришещи газове, както и информация от системата за непрекъснати измервания Съгласно получената в РИОСВ справка, за посочения период не са възниквали аварийни ситуации, свързани с изпускане на замърсители в околната среда от инсталацията за сулфатно избелена целулоза. Регистрираните стойности на контролираните показатели не превишават нормите, определени в комплексното разрешително на дружеството“, поясняват от екоинспекцията.

Санкции към момента не са налагани.

Общо събраните суми по наложени глоби в предишни периоди са 4490,32 лв. 3592,26 лв. от тях са разпределени и преведени на съответните общини, на чиято територия се намират санкционираните обекти. Общините, получили най-големи приходи от наложени санкции, са Община Велико Търново (1 600 лв.), Община Свищов  (1600 лв.) и Община Лясковец (307,84 лв.).