Отвори врати за посетители модернизираната зала "Археология" на Регионален исторически музей - Пазарджик.

"Искрено благодаря на ръководството на историческия музей, които бяха изключително ангажирани с качествената реализация на проекта и резултатите са налице", написа в профила си във фейсбук кметът на Пазарджик Петър Куленски.

Защо зала "Археология" е уникална за България?

За първи път най-старото обработено злато в света - след откриването му в селищна могила край Юнаците преди 8 години - ще бъде изложено пред публика.

Анализите показват, че то е с няколко века по-старо от съкровището във Варненския халколитен некропол, датирано 4000 години преди Христа.

За първи път в постоянна експозиция ще бъдат експонирани уникалните находки на тракийското съкровище от с. Равногор, златни находки от с. Синитово и с. Калугерово, съкровището от с. Црънча, колективни монетни находки от с. Черногорово, с. Мирянци и гр. Костандово, монетата на тракийското племе "Дерони“, една от най-ранни монети, открити по нашите земи, както и

много впечатляващи нумизматични артефакти.

Обновената музейна част включва в себе си модерни технологии, които дават съвсем различно преживяване за всеки посетител. Интерактивна карта ще запознае посетителите с крепости, селища, могили, некрополи, светилища и църкви, които са проучвани на територията на област Пазарджик.

Интерактивна стратиграфия разкрива пластовете на Селищна могила Юнаците и характерните за периода находки. Персонална аудиогид карта, посредством художествени разкази, ще разкрие интересни факти за експонирани в залата артефакти.

С методите на добавената реалност експозицията ще предостави на своите посетители интересни преживявания – танца на нимфите от Светилището на Трите нимфи, реконструкция на праисторическо жилище, на тракийска колесница и на средновековната крепост Цепина, възстановка на конска сбруя с украсата от Равногорското съкровище. Всеки посетител може виртуално да сложи върху себе си част от Црънчанското съкровище и да си направи снимка за спомен.

"Музеите трябва да се развиват и да предоставят нови начини за ангажиране на всички поколения посетители и туристи. Един истински европейски град се стреми да ревитализира своите публични и културни пространства, за да привлича повече живот и така да оживява града. Вярвам, че музеят ще бъде от все по-голям интерес за посетителите на града и ще развие до нови висоти примера за това как може да се съхранява културното наследство на Пазарджик, но и как то да бъде все по-отворено за външния свят", пише още Куленски.