В Деня на народните будители – 1 ноември, в 13.00 часа Регионален исторически музей – Габрово ще отвори за посетители.

В изцяло новата експозиция "Габрово и габровци“ са представени над 450 културни ценности от Праисторията, Античността, Средновековието, Османския период, Новото време. Забележителни експонати са челюстите от пещерна мечка от късния палеолит, бронзовата хидрия от тракийска надгробна могила,  вотивната ръка на бог Сабазий, средновековните златни пръстени с монограми, габровските шишанета и ятагани, красивите сокайни шевици. Златен нагръдник от късната бронзова епоха, Кодексът на село Габрово от Неофит Рилски, единствените в български музеи фабрични знамена са част от уникатите, които са представени пред посетителите.   

Вторият етаж от експозицията е посветен на личностите, оставили трайна диря не само в местната, а и в националната ни история – Йосиф Соколски, Продан Тишков – Чардафон, Илия Кожухаров, Пенчо Семов. Заслужено внимание е отредено на братя Хаджистойчеви –  собственици на сградата, в която се помещава днес музеят.

Историческият разказ се допълва от екрани и 3D-проектори, чрез които посетителите ще се пренесат в отминалите епохи, ще се докоснат до интересни артефакти, ще научат нови неща за привидно познати личности и процеси.

За да се превърне посещението в още по-вълнуващо и интригуващо преживяване, в интерактивните зони гостите ще имат възможност да видят как са изглеждали пещерните мечки и да "сглобят“ умален модел на този отдавна изчезнал животински вид. Отваряйки чекмеджета в търговския дюкян, ще разберат с какви стоки са търгували габровци през Възраждането. В зала Нова история ще видят как се е променял обликът на града и ще могат да влязат в ролята на банкер, да надникнат в трезора и да си вземат нещо за спомен.

Какво още се спотайва в чекмеджетата и шкафовете на експозиционните витрини и какво има между страниците на книжките за малки откриватели в специалната детска библиотека ще разберете, ако посетите музея.

Отваряме прозорците към миналото на 1 ноември от 13.00 часа и ще работим без почин ден до края на месец ноември от 9.00 до 17.30 часа. (Последната обиколка ще започва в 16.45 ч.).