Районната избирателна комисия – Смолян остави без уважение сигнал от политическа коалиция относно "нередици“ в СИК 01 в община Доспат. Това сочи решение на Комисията, публикувано на страницата й.

Сигналът е постъпил в 12:15 часа. В него се твърди, че са получени сигнали от гласоподаватели за "нередици“ в посочената секционна избирателна комисия и се иска предприемане на необходимите мерки за възстановяване на нормалното протичане на изборния процес.

РИК – Смолян, след като се запозна с цитираният сигнал  установи, че твърденията в нея са общи, лишени са от конкретика по въпроса какви точно действия и/или бездействия  подателя  на сигнала квалифицира като "нередици“ .

Предвид изложеното, РИК Смолян, прие жалбата за неоснователна и я остави без уважение.

Районната избирателна комисия - Смолян указва на секционна  избирателна комисия територията на Община Доспат да изпълнява стриктно задълженията си  чл.100, ал.1,т.3 от Изборния кодекс, като осигурява свободното и спокойно протичане на гласуването в избирателната секция.

От Комисията указват и на коалицията, подала сигнала, с цел бързина и адекватна реакция за установяване на нарушения, осъществени в изборните помещения да се сезира съответната СИК, за да се установи на място евентуално извършеното нарушение и съответно неговия извършител съгласно чл. 100 от Изборния кодекс.

РИК-Смолян има постъпили още три сигнала с твърдения за изборни нарушения. Единият от тях касае СИК 01 в Доспат, а останалите два, по които се работи – секции в Община Девин.