10.19% от хората с право на глас са отишли до избирателните секции в Благоевградска област, съобщи на пресконференция председателят на РИК - Благоевград адв. Мартин Бусаров. 

До РИК - Благоевград са подадени 12 жалби и сигнали, стана ясно на брифина.

Един от сигналите е препратен до РИК от ЦИК, като в него се твърди, че в Якоруда деца са присъствали на предизборен концерт-митинг и че това е агитация с използването на деца. Приложени са две снимки от предизборния митинг, предстои РИК да се произнесе по сигнала. 

Друга част от сигналите касаят непристойно поведение на член на СИК в Сандански, както и оплакване, че в секции в Сатовча и Гърмен, параваните зад които избирателите гласуват, били твърде високи.

5 машини са спрени и на тях не може да се гласува. От тях 3 са в Благоевград, 1 в Разлог и 1 в Петрич. 

В един от СИК-овете в Сандански на избирателите се разпечатват малки разписки, тоест и там не може да се гласува с машина. 

На техниците са дадени указания при възможност да отстранят повредите. В случаите, когато това не може да се случи, секциите, в които има проблем ще преминат само на гласуване с хартия.

Бусаров посочи, че над 30 сигнала за такива машини са подадени от началото на изборния ден.

"Избирателите са спокойни. При такива сигнали, на избирателите се дават хартиени бюлетини", каза председателят на РИК - Благоевград. 

По време на пресконференцията беше съобщено, че сутринта близо 70 членове на СИК не са се явили. Близо половината от тях са в Благоевград. 

Заради неявяване на членове, някои секции работят в намален състав, допълни Бусаров. До тази ситуация се е стигнало, тъй като партиите от чиито квоти са тези членове, не са предложили хора за замяна. 

"Надяваме се изборният ден да завърши нормално, дано няма много грешки след стотиците смени в СИК-овете. Очакваме утре да приключим до 16 часа", заяви Бусаров. 

Стана ясно също, че до ден днешен над 50% от членовете на СИК са били подменени, което означава около 3 000 души.