Предстои провеждането на третото издание на Q-Jazz Festival - Джазът на младите! Датите са 11/12/13 юли в романтиката на рибарско селище "Карантината" при вход свободен. Международния Q-Jazz Festival е посветен на световните джаз музиканти Хари Саркисян, Велислав Аспарухов - Баго и китарната школа на Александър Петков. Създаден е с некомерсиална цел като естествено продължение на работата на екипа "Дедал" за опазването на рибарско селище "Карантината", създаването на зона за Култура извън централните части на Варна и стимулиране на международен културен обмен.

Фестивалът подкрепя млади композитори и изпълнители на възраст до 35 и над 65 години, работещи в сферата на богатото стилово разнообразие на джаз музиката. Опазва уникалността на едно от малкото оцелели рибарски селища в района, поминъка на рибарите и техния фолклор като част от културно-историческото наследство на Варна. Провежда се ежегодно край Варна, на брега на плаж "Аспарухово", рибарското селище "Карантината“.

На разположение за публиката е безплатен транспорт от и до фестивалната локация:

От ул. "Антим I" – Карантината: 18.30 до 20 часа

Карантината - ул. "Антим I" от 22.30 до 23.30 часа

През третото издание на фестивала ще се насладим на изцяло авторски репертоари със следната програма:

11 юли, четвъртък, 20:00 часа

Two Cities One World: Анна Янова-Катур - вокал, Джаред Катур - китара, Радослав Славчев – Ривърмен - бас, Пиеро Епифания - перкусии, Михаил Филипов - клавишни, Живко Иванов - барабани. Проектът "Два града, един свят" е създаден през 2012 г. от Анна и Джаред Катур - международна двойка - тя е от България, той е от САЩ. В продължение на 12 години те смесват любимите си жанрове и така създават своето уникално звучене. Издали са пет албума с оригинална музика - независимо и с подкрепата на фенове си. В Америка са работили с някои от своите идоли - братята Реджи и Рой Уутън; откривали са концерти на Шон Мартин (грамофонен лауреат и клавирист на групата Snarky Puppy) и са изпълнявали многократно в легендарния клуб на Чък Бери "Blueberry Hill" в Сейнт Луис. В момента "Два града, един свят" работят по своя шести албум, който ще бъде издаден през 2025 г.

21.15 часа

Alexander Ivanov & Simão Duque Collective, Симао Дук (Португалия) - тромпет, Хулиан Гарвайо (Испания) - тромбон, Михаил Дончев (България) - пиано, Боян Манолов (България) - бас, Александър Иванов (България) - барабан. 

Симао Дук (Португалия) и Александър Иванов (България) се запознават в Conservatorium van Amsterdam, където заедно учат бакалавърска степен в отдела по джаз. От тогава работят съвместно по множество проекти в широка гама от жанрове, преплитащи джаз, хип-хоп, фюжън и електронна музика. По отделно имат удоволствието да са част от различни проекти из Европа, чрез които имат  участия на едни от най-престижните концертни зали, като: Bimhuis, Concertgebouw, Konzerthaus Berlin, Tivoli Vredenburg, Theatro Circo, Зала България и първо студио на БНР, НДК и др.

12 юли, петък, 20.00 часа

Калина Андреева представя албума "Посока“. Калина Андреева - контрабас и вока, Георги Ангелов - тромбон, Йоанна Цветкова - пиано, Ивайло Манев - барабан

Александър Михайлов - саксофон, кавал. Калина Андреева е български музикант, композитор и аранжор. Обича да експериментира с музикалните стилове. Една от основните й цели като музикант е да изрази себе си, като съчетава по своеобразен начин различните музикални жанрове. Израства с българския фолклор и джаза, учи класическа музика и завършва висшето си образование със специалност  -  класически контрабас. "Посока“ е първият авторски албум на Калина Андреева, който чрез музика изразява живота и стремежа към вярата. В него се преплитат джаз, фолклор, фънк и поп музика, създавайки ярко фюжън звучене.

21.15 часа

EVDN.LIVE. Евден Димитров - Бас Китара, Божидар Василев - Синтезатор, Владислав Мичев - Тромбон и Флюгелхорн, Радо Казасов - Барабани. Евден Димитров е бас китарист и композитор, който съчетава електронна и експериментална музика с джаз традиции. Дебютният му албум “TENSION/RELEASE" включва колаборации с мнозина известни артисти.  Композициите на ‘’EVDN.’’ успяват да достигнат публика в над 150 държави. Като преподавател по бас китара в Националната Музикална Академия "Проф. Панчо Владигеров" Евден се стреми да предостави незабравимо преживяване за всеки слушател и ново движение в българската музика, което да вдъхновява бъдещите артисти.

13 юли, събота, 20.00 часа

Subconscious Trio. Моник Чао - пиано, композиции, Виктория Кирилова - контрабас, композиции, Франческа Ремиги - барабани, композиции. Ако не беше джаз музиката, изпълнителките от Тайван, Италия и България от триото никога нямаше да се познават. За щастие, техните пътища се пресичат в Миланската консерватория. Албумът "Water Shapes" е вдъхновен от различните аспекти на човешката личност. Съчетава традиционни и съвременни подходи, арт поп и музикални източни влияния. Музиката на триото е цветна комбинация от тези разнообразни влияния, създавайки балансирана музикална одисея.

21.15 часа. Postcard представя Stories. Арнау Гарофе Фарас - тенор саксофон

Ралица Тонева - алт саксофон, Неделчо Нинов - тромбон, Вилизар Гичев - китара, Борис Таслев - контрабас,Теодор Тошков - барабани. През 2022 година се оформят като формация. След успешното си участие на миналото издание на Q-jazz Посткард ще бъдат отново при нас, а този път ще представят първият си албум с оригинална музика. Албумът “Stories" представлява сборник от 7 музикални истории, които се характеризират преди всичко с дълбока искреност и чувствителност на личните преживявания на творците. В него са включени композиции, написани от всеки един от основните членове на групата. Стилистиката на пиесите е свързана с модерния джаз, а заедно с това, в тях се откриват мотиви от традицията на класическата джаз култура.

Както винаги през последните петнадесет години екипът на школа "Дедал" работи в полза на обществото без каквото и да е заплащане. Фестивалът търси съмишленици и независимо финансиране за некомерсиална култура в най-чист вид! Q-Jazz Festival е част от програмите на школа Дедал за "Международен културен обмен" и "Припознаване на доброволчеството като начин на живот".

Третото издание на фестивала в голямата си част е финансирано чрез дарения от много приятели, ценители на джаза и меценати. Рибарите от рибарско селище "Карантината", "Солвей Соди" АД, "Пластхим-Т" АД, "Три старс", "ОО ЙЕС", ОСОЦУР, морски клуб "Приятели на морето" и с любезното съдействие на кметство Аспарухово. Съфинансиран от фонд Култура на Община Варна.

Линкове:

Facebook: https://www.facebook.com/qjazzfestival

Instagram: @qjazzfest

YouTube: https://www.youtube.com/@q-jazzfestival3022