Реставрирането на пясъчния часовник на Сахат тепе изчаква финансиране на цялостния проект на район" Централен. Това съобщи в интервю за "Фокус" кметът на района Георги Стаменов. "Силно ограничени сме от финансовата рамка. Отдавна настояваме да има целево финансиране, само за хълмовете на Пловдив, но идеята ни не е подкрепена досега", каза кметът Стаменов.

Той обясни, че на Сахат тепе са  реномирали часовниковата кула, пооправили са и зоната около кулата.

"Имаше един огромен каменен масив в центъра на хълма, изровен в близост до местото му и трябва да го върнем. Трябва да съгласуваме проект за изграждане на един воден часовник. От 125-127-ма година там е имало воден часовник, механизизмът му се е задвижвал от вода, прелива се в различни съдове и се създава механично движение и така се отмерва времето. Астрономическият час е бил далеч по-голям от сега. Часовникът е направен от две скали, за да се ориентираме в момента как е и да го сравняваме с римско време. Имаме го като проект", каза кметът на Централен.

Той изрази съжаление, че тази година е трябвало да се стартира с реновациите по Сахат тепе, но не се случва поради липса на бюджет. 

"Трябваше да се направи основен ремонт на часовника, да се поставят нови парапети по алеята, от центъра до горе, както и реновация на цялата зона, на  малкото фонтанче, там имахме и разработка за видео наблюдение цялостно.  Върху сградата на Певческо дружество винаги има хора, които решават да оставят инициали и изрази и по хълмовете. Очаква се финансиране и проектът ще бъде реализиран, в проектна готовност сме. Направено е и съгласуване с  институциите. Предстои избор на изпълнител", добави Стаменов.

Според него, това ще даде възможност тази зона да стане красив парк, да се успокои и да стане местенце, на 100 метра от Главната на Пловдив, приятно за отдих.

Гледайте повече във видеото!