Жителите на Приморска Добруджа и област Добрич могат да разгледат от 5 до 10 юни пътуващата изложба "110 г. българска бойна авиация", която ще гостува в Шабла, предаде репортер на "Фокус". Официалното откриване е в 11:30 ч. на площад "Централен“ в морския град. Изложбата е на българските Военновъздушните сили (ВВС).

Експозицията ще бъде открита от заместник-командира на Военновъздушните сили бригаден генерал Петьо Мирчев. Специално за откриването интересен акцент ще бъде разкриването на изнесен филателно-пощенски щанд – съвместна инициатива на Командването на ВВС, Българската филателия и нумизматика към Български пощи и община Шабла. Ще бъдат предлагани тематични марки, свързани с авиацията и историята на България.

Изложбата съдържа 60 платна, които отразяват историята и съвремието на българските Военновъздушни сили. В тях са запечатани моменти от ежедневието на родовете авиация – изтребителна, щурмова, транспортна и вертолетна, и останалите родове войски от състава на ВВС – зенитно-ракетни и радиотехнически.

Официалното представяне на изложбата се състоя в София октомври миналата година на Моста на влюбените пред НДК. Изложбата е гостувала вече в градовете Пловдив, Ямбол и Стара Загора, предстои да бъде показана и в други български градове с богато авиационно минало и традиции, какъвто е и град Шабла. На територията на морската община се намира зенитният полигон на ВВС "Шабла“.

През тази година Командването на ВВС планира да зарадва приятелите на авиацията в цяла България като покаже своята изложба в повече от тринадесет града.

Жулиета НИКОЛОВА