Над 500 бегачи, сред които професионални атлети, ученици, деца от детските градини в столичния район "Възраждане“ и любители на спорта, взеха участие в първото издание на лекоатлетическия пробег "Възраждане 5К“, организиран по инициатива на кмета на район "Възраждане" Станислав Илиев.

Спортното събитие, превърнало се в истински празник, привлече участници от всички възрасти, които показаха, че спортът обединява. Олимпийската ни гордост Мирела Демирева – сребърна медалистка в скока на височина от олимпийските игри в Рио де Жанейро – също бе сред бегачите, като с присъствието си вдъхнови младите участници и отправи специално послание за значението на спорта и активния начин на живот. 

Кметът на район "Възраждане“ Станислав Илиев също застана на старта, пробягвайки дистанцията от 2.5 км, като даде личен пример и показа, че подобни събития трябва да бъдат част от спортния и културен календар на столицата.

"В това събитие победата не е най-важна. По-важно е да покажем, че спортът носи споделената радост от движението и здравето. Радвам се, че толкова много хора, включително деца и ученици, дойдоха да се включат. Щастлив съм, че трасето, по което премина състезанието, вече е сертифицирано и е част от глобалния календар на Световната атлетика, което дава възможност резултатите от състезанието да бъдат включени в световната ранглиста“, заяви кметът Станислав Илиев.

След завършването на състезателната част, публиката бе зарадвана с изпълненията на Дара, която създаде незабравима атмосфера и допълни емоциите от деня с хитове, които накараха всички да танцуват и пеят заедно.

На финала всички финиширали бегачи получиха медали и подаръчни пакети от организаторите на спортната проява.

А ето кои са големите победители в първото издание на лекоатлетическия пробег "Възраждане 5К“:

Дистанция 5 км (мъже)

Първо място: Иво Балабанов с време 00:14:17 мин.;

Второ място: Иван Андреев с време 00:15:16 мин.;

Трето място: Мартин Балабанов с време 00:15:28 мин.

Дистанция 5 км (жени)

Първо място: Девора Аврамова с време 00:16:46 мин.;

Второ място: Силвия Георгиева с време 00:18:14 мин.;

Трето място: Лиляна Георгиева с време 00:18:26 мин.

Дистанция 2.5 км (мъже)

Първо място: Павел Петров с време 00:07:55 мин.;

Второ място: Георги Русимов с време 00:08:25 мин.;

Трето място: Илиян Майсторски с време 00:08:31 мин.

Дистанция 2.5 км (жени)

Първо място: Алис Илиева с време 00:08:33 мин.;

Второ място: Зара Илиева с време 00:08:35 мин.;

Трето място: Михаела Берсанова с време 00:09:31 мин.

С успешното първо издание "ВЪЗРАЖДАНЕ 5К“ се утвърди като ново спортно събитие, което обещава да стане традиция, привличайки все повече участници и популяризирайки активния начин на живот. Този спортен празник е само началото на серия от подобни инициативи, които ще обединяват столичани около спорта, здравето и солидарността.