ОДМВР- Шумен започна инициатива фокусирана върху безопасността децата. 

Нейният старт беше даден днес, 18 септември, обявен за Ден без загинали на пътя и в рамките на седмицата за превенция на детската безопасност.

Целта на инициативата е децата да бъдат стимулирани да спазват правилата по безопасност, да се научат да разпознават и да избягват опасностите, които ги дебнат на пътя. Това каза директорът на ОДМВР- Шумен ст. комисар Георги Гендов във II ОУ“ Д-р Петър Берон“, където заедно с кмета на община Шумен проф. Христо Христов и зам.-кмета доц. Д-р Виктория Ковчазова бе даден старт на инициативата.

Превенцията на пътния травматизъм е изключително важна тема, която ежедневно трябва да бъде във фокуса на вниманието на всички нас. Знаем, че децата са най-уязвими на пътя, затова тази обща инициатива е изключително полезна, каза проф. Христо Христов.

Детският правилник съдържа 10 теми, в които освен полезна информация са включени гатанки, дидактични игри, кръстословици, и въпроси с отговори "вярно“ и " невярно“. Темите са подбрани от д-р Анна Георгиева и всяка от тях съдържа правила, които децата трябва да помнят. Изданието "Моите правила за пътна безопасност“ има за цел да затвърди знанията им и да ги обогати с нови. Отпечатано е със финансовата подкрепа на общините Шумен, Велики Преслав, Венец, Върбица, Каолиново, Каспичан, Никола Козлево, Нови пазар, Смядово, Хитрино, които осигуриха детски правилник за всеки първокласник в съответната община.