Първият училищен звънец проехтя в Кюстендил, предаде "Фокус“. Всички учебни заведения в града откриха тържествено новата учебна година. Най-нетърпеливи да влязат в класните стаи бяха първокласниците. Основно училище "Свети Паисий Хилендарски“ избра да направи своя празник в парка пред Общински драматичен театър, а за доброто настроение на учениците, учителите и родителите се погрижиха момичетата и момчетата от вокална група "Калпазани“. Сред официалните гости беше началникът на Регионално управление на образованието в Кюстендил Мая Стойчева.

"В област Кюстендил новата учебна година започна празнично. Особено вълнуващо е за първокласниците, които за първи път прекачват прага на училището. За тях предстои едно дълго пътешествие по пътя на знанието, на израстването и на развитието“, каза Мая Стойчева. Тя пожела на всички здраве, успех, дръзновение и упоритост за постигането на всички желани резултати.

Основно училище "Св.св. Кирил и Методий“, което е с най-дългогодишна дейност в града“ също беше открита новата учебна година по тържествен начин. Тук официален гост беше кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов. Той пожела на всички здраве, да бъдат позитивни и усмихнати, а преподавателите да дадат възможно най-качественото образование на учениците.

"За тези които за първи път прекрачват прага на класната стая, те влизат в един нов и вълшебен свят. В него те ще получат знания и наука. Нататък отговорността е на родителите. Те да могат да ги възпитат, да ги направят добри хора, да изградят техния характер“, каза инж. Атанасов. Той допълни, че учителите могат да спомагат за тази дейност, но основният ангажимент е на родителите.

"При тези които влизат в прогимназиален клас, те от днес нататък започват да се готвят за своята бъдеща реализация, те започват да се подготвят за своята професия, да се подготвят за живота. Влизат в трудна възраст, но в тази възраст мястото на родителя не може да се замести от учителя. Ние, родителите трябва да сме на своята позиция, да възпитаваме децата, да даваме добрият пример, а учителите ще спомогнат за израждането на техните характери. Ще има дадат най-добрите знания за да могат децата да се реализират добре в живота“, каза Огнян Атанасов.

Директорът на училището Мариана Панчева честити първия учебен ден на всички. "Това е празник на всички, защото това е един хубав ден, посветен на знанието и просветата. Всички го посрещаме с много радост и вълнение. Посрещаме учениците в обновени, приветливи и подредени класни стаи. Надявам се, че това ще бъде един незабравим ден за всички“, каза Мариана Панчева. Директорът посочи, че в училището има пет паралелки I клас, общо 104 първокласници.