Първият по рода си Фестивал на горнооряховското гърне стягат в железничарския град. Програмата започва официално на 4 октомври, но изненади стартират ден по-рано, предаде кореспондент на “Фокус". Идеята на проявата е да прослави бита и кулинарните традиции на  региона. Фестивалът ще популяризира и предаде на бъдещите поколения автентичните рецепти и традиции в приготвяне на характерното за околностите блюдо от телешки жили.

Горнооряховското гърне съществува още от възрожденската епоха, утвърждава се във времето и се превръща в една от емблемите на града. Традиционно се е приготвяло през зимните месеци в глинен съд, като са се добавяли зеленчуци и червено вино от горнооряховските изби, а капакът плътно се е запечатвал с тесто. Рецептата е целяла оползотворяване, не само на чистото месо, но освен това е постигнат и неповторим вкус.

Първото издание на празника ще бъде 3-дневно, а събитията, които са предвидени ще се състоят в пространството около летния театър в Горна Оряховица. През трите фестивални дена ще бъдат приготвяни ястия от шеф готвачите Велизар Игнатов, Станимир Радичев, Царина Цанева и Ивайло Иванов. А в предиобедните часове на 6 октомври (неделя), посетителите ще могат да опитат и ястия от горнооряховско, приготвени от най-добрите кулинари от читалищата в общината.

Фестивалът ще посрещне над 400 изпълнители, които ще радват със своите песни и танци. Различни битови кътове и занаятчийски работилници ще привличат с автентичните си произведения.

Още от днес край Летния театър започват да се разполагат детски атракциони и увеселителни съоръжения, както и търговски павилиони. На мястото ще бъде издигната специална открита сцена, на която вечер ще се състоят концертите с народна музика на гост звездите Райна, Емилия и Петя Панева. Пръв на сцената обаче ще се качи рапърът 100 Кила. Неговият концерт е на 3 октомври (четвъртък) от 19:30 часа.

Заради проявите ул. "Мано Тодоров“ в участъка ѝ от кръстовището с ул. "Васил Априлов“ до кръстовището с ул. "Балатон“ ще бъде затворена. По ул. "Васил Априлов“ в участъка от подхода за паркинга пред НЧ "Братя Грънчарови“ до Сектор "Г“ на стадион "Локомотив“ движението ще бъде забранено в следните периоди:

-              На 03.10.2024г. /четвъртък/ от 12:00 часа до 23:00 часа;

-              На 04.10.2024г. /петък/ от 12:00 часа. до 23:00 часа;

-              На 05.10.2024г. /събота/ от 10:00 часа. до 23:00 часа;

-              На 06.10.2024г. /неделя/ от 10:00 часа. до 23:00 часа;