Нов градски автобус тръгва от днес във Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус". Пътниците, които се възползват от новата линия  на старата столица - №100, ще могат да се возят в първите в града електробуси. 

От Община Велико Търново уточняват, че линията свързва изградените два буферни паркинга с централната и стара градска част, музейните и културни обекти и основни туристически забележителности.

Електрическите автобуси ще се движат по следния маршрут: Буферен паркинг "Сержантско училище“ – спирка "Беляковско шосе“ – бул. "България“ – спирка "Съдебна палата“ – спирка "Община/МДТ“ – улица "Независимост“ – улица "Стефан Стамболов“ – площад "Цар Асен I" пред крепостта Царевец – кв. "Асенов“ /спирка "Църква "Св. св. Петър и Павел““/ - улица "Св. Климент Охридски“ – Буферен паркинг "Френхисар“ и обратно.

От Буферен паркинг "Сержантско училище“ електробусите ще се движат от 9:00 до 18:20 часа, включително, през 20 минути. Обратно – от Буферен паркинг "Френхисар“ линията е с разписание от 9:30 до 18:30 часа, включителни, през 20 минути. Разписанието е валидно и през работни, и през почивни и празнични дни.

Електрическите автобуси са закупени по проекта за интегриран градски транспорт, оператор е Общинско дружество "Организация на движението, паркинги и гаражи“. Еднократният билет е с цена 1,50 лева, колкото е и за останалите линии от транспортната схема. С пускането на буферните паркинги се въвеждат преференциални цени за паркиране и пътуване с електробусите. Стойността на билетите за превоз ще се приспада от таксата за паркиране, затова е необходимо гражданите, използващи този вид услуга, да ги запазят до напускането на МПС от паркинга.