Държавен архив – Кюстендил представи фотодокументалната изложба "Модата в Кюстендил през фотообектива“, предаде репортер на "Фокус“. Самата изложба е съставена от архивистът Рилка Петрова и е по повод 10 октомври – Ден на българските архиви. Тя проследява облеклото на кюстендилци в края на XIX век и първата половина на XX век.

Авторът на изложбата посочи, че след Освобождението Кюстендил се превръща в средище на чуждестранни специалисти, които оставят своя отпечатък върху града. Чуждестранни строители, учители, архитекти дават европейския облик на облеклото на хората от града.

Първият френк-терзия в Кюстендил е Еремия Петков Караиванов, син на Баба Неделя. Той впечатлява с модерни френски дрехи, изпъквайки на фона на традиционното народно облекло. Майсторът на модерни дрехи е представен със снимка във фотодокументалната изложба.

Известни семейства от Кюстендил, сред които Караманови, Протич и семейството на адвокат Георги Фильов следват модните тенденции. В изложбата са представени снимки, класирани по различни категории – детско облекло, шапки, високи токчета.

Зрителите на изложбата ще могат да усетят как европейските тенденции и местните традиции се преплитат в един уникален стил.