Първите обитатели на Приюта за бездомни лица и семейства в Добрич вече са настанени и това е факт от първия ден на месец март, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. За момента потребителите наброяват 9 души. Социалната услуга е нова и разширява спектъра от дейности, които подпомагат уязвими групи от граждани. Настаняването на потребителите е съгласно сроковете, заложени в плана за изпълнение на дейностите по проект "Приют за бездомни лица и семейства“ за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма Развитие на човешките ресурси 2014-2020.

Финансирането е на стойност 110 927,55 за периода до 30 юни 2023 г. Сградата на приюта се намира по ул.“Хан Кардам“ №13, ремонтирана, обзаведена и оборудвана е по друг проект - "Реконструкция на сграда за приют за бездомни лица и семейства“, по Оперативна програма "Региони в растеж“, който е на стойност 575 526 лв. "В Приюта са осигурени отлични битови и хигиенни условия, както и хранене веднъж дневно.

Капацитетът на социалната услуга е 15 места“, посочват от общината. В Приюта ще се предоставят няколко социални услуги - задоволяване на неотложни базови потребности, като подслон, храна, хигиена, социално консултиране и други подобни услуги, също оказване на индивидуална подкрепа за трайно включване в общността - връщане при близки, настаняване в подходящия за тях тип социална услуга, включване в заетост.

Предвидено е проучване на всеки отделен случай – издирване на близки, оказване на съдействие за подаване на документи за издаване на лична карта, ЕР на ТЕЛК и други такива, с цел по-лесно приобщаване към местната общност.

Жулиета НИКОЛОВА