Важни писма, които може да доведат до разплитане или до заплитане на казуса с реализацията на бъдещи проекти във Варна, си размениха председателя на Общинския съвет, Христо Димитров и кмета на града, Благомир Коцев.

Причината е, че на последната сесия се достигна до разрив в отношенията между двата властови центъра в морския град.

Така в последния ден на юли председателя на ОбС изпрати показа за публична среща. Тя е адресирана до Коцев и други отговорни лица.

В поканата за нея пише (публикуваме със съкращения): На нея ще се коментира последното заседание на ОбС и в частност темата за изготвяне на комплекси доклади за оценка на съответствието на ивестиционните проекти. Реших да свикам тази среща като знак на подадена ръка за възстановяване на диалога между Общински съвет и общинската администрация. С цел ефективност на срещата и поради нейния работен характер, е необходимо представителите на общинската администрация да бъдат подготвени с информация, свързана с проектната готовност, състояние на проектите към този момент, броя на подготвените проекти, както и обосновка какво налага спешността на гласуване за отпускане на близо 300 хил. лв. от бюджета на града за доклади за съответствие.

Вчера кметът Благомир Коцев изпрати писмо, адресирано до областния управител на област с административен център Варна, проф. Андрияна Андреева и до председателя на Общинския съвет във Варна, Христо Димитров. В него пише (публикуваме го със съкращения): Предвид важността на вземане на решение от страна на Общинския съвет във Варна за инвестиционни проекти, финансирани от републиканския бюджет, както и за създаване на работни групи за поддръжка и леки ремонти към ОП "Управление на проекти и озеленяване“, се обръщам към Варна с искане за упражняване на правомощията Ви като председател на ОбС – да свикате заседание на съвета.

Предлагаме то да бъде с дневен ред: Допълнение на Капиталовата програма на Община Варна за 2024 г., Приемане на правилник за дейността на общинското предприятие.

Ако председателя не намира това за целесъобразно, то областния управител може да го направи.

Разбираме, че август е време за отпуски, но администрацията е мобилизирана на пълни обороти за подготовка на проектите.

Приемете това писмо като знак на добра воля от наша страна, въпреки, че контролът по изпълнението на проекти по чл. 107 от Закона за държавния бюджет на Р. България, се осъществява от страна на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, които е дал съответните указания, че разходите за консултантски услуги – включително тези за изготвяне на Доклад за оценка на съответствието на инвестиционния проект (ДОСИП), както и за техническа помощ, следва да се плащат от бюджетите на общините.

Заради забавянето за финансиране на ДОСИП-ите от страна на Общинския съвет, Варна е изправена пред риск да не се реализират редица важни за града проекти, а всяко по-нататъшно забавяне води до увеличаване на опасността и за други обекти – ситуация, която няма аналог в цялата страна.

Кметът се обръща и към гражданите в това своето писмо: Благодаря ви за изразената подкрепа и призивите за организирано събиране и даряване на средства за документите, които съветниците отказват да гласуват. Държа да знаете, че средствата от тези доклади са налични в бюджета на община Варна, но тяхното отпускане може да се разреши само с решение на Общинския съвет във Варна. Това решение за извършване на компенсирана промяна, т.е. за прехвърляне на средства от една дейност в друга. Това, с което можете да съдействате в така създалата се ситуация, е да упражните правата си, дадени ви по силата на чл. 23, ал. 4, т. 3 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, а именно: Общинският съвет се свиква на заседание от неговия председател:

1. По негова инициатива,

2. По искане на една трета от общинските съветници,

3. По искане на една пета от избирателите на общината,

4. По искане на областия управител.