В Сапарева баня ще се проведе Първия събор на животновъдите и производителите на земеделска продукция от Кюстендилска област, предаде "Фокус“.  Организатор на събитието е Сдружение "Земеделски стопани“, част от обединение български животновъди. Мястото на провеждане е на поляните в местността Света Богородица.

Съборът ще започне с водосвет и с приветствени слова. Ще бъде осветен курбан за здраве и берекет, който ще се раздаде на присъстващите.

Програмата ще продължи с преглед и изложение на животни, отглеждани в региона, предвидени са и награди. Ще бъде представена обширна информация за каракачанския кон и за българския тежковозен кон. Дефиле и състезания с коне са част от събора.

Гостите ще имат възможност да дегустират продукти, произведени и преработени от ръцете на земеделските производители от региона.

Ще бъдат представени българското кафяво говедо и черно-шареното говедо, както и верният страж на овцете – българското овчарско куче. Подготвена е информация и за сапаревобанската носия.

В полите на Рила планина ще има богата фолклорна програма - с участието на самодейни групи от региона и със специалното участие на Димана Боянова.