"Статуята е намерена в старата част на Варна, в района на ЖП гарата, там където теренът е по-нисък" Това разказа за Varna24.bg гл.ас. д-р Васил Тенекеджиев, специалист по антична археология към РИМ-Варна. Той допълни, че мъжката скулптура е била открита в строителен обект, който е бил наблюдаван от археолози.

"В началото на 20 век, бреговата линия на Варна е променена драстично. Били са поставени изкуствени насипи, върху които днес се намират сградата на ЖП гара, Сточна гара и пристанището. Автентичният бряг се намира по-навътре в сушата  приблизително, където върви бул. "8-ми приморски полк". Статуята е намерена в района на стария бряг", обясни д-р Тенекеджиев.

Мъжката фигура е напълно запазена и изобразява виден по онова време гражданин на Одесос. В основата на статуята има постамент на старогръцки език, на който се вижда и името на мъжа, който е изобразен - Гай Марий Хермоген. 

Той е живял през втората половина на 2 век, началото на 3 век.

"Статуята е в изключително добро състояние като изключим леки щети по лицето и липсваща китка.", каза още д-р Тенекеджиев. Той посочи, че мъжът е изобразен в официална римска тога, като демонстрация на тесните връзки на изобразения с римската власт.

Уникалната скулптура е била намерена в насип с пясък. Самият обект е бил наблюдаван и проучван от археолози през цялото време. Когато се стига до нивото с пясъка, специалистите не са очаквали да открият повече нищо. Тогава идва и телефонно обаждане от страна на инвеститора на обекта Георги Крайчев, който им казва да се върнат незабавно, защото са намерили нещо невероятно. Голям екип от археолози се насочва веднага към обекта. На място установяват, че под нивото, което е било проучвано, в самия пясък, се показва мраморна статуя.

Археолози смятат, че най-вероятно статуята е била премахната от оригиналното й място и захвърлена в пясъка, за да бъде скрита. Пясъкът обаче успява да я запази в непокътнат вид. Находката ще бъде почистена и реставрирана от специалисти, преди да бъде изложена в музея.