Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Даниил отслужи водоосвещение при едно от Седемте рилски езера – "Бъбрека“, предаде "Фокус“. На 2282 метра надморска височина, край третото по височина езеро от езерната група, се събраха Първойерархът на Българската православна църква, епископи, свещеници, миряни, участници в поклонническото пътуване "Рилският Чудотворец“. Водоосвещението се случва за първи път.

То е част от програмата на поклонническото пътуване и е посветено на всебългарския покровител св. Йоан Рилски.

В поклонението участват православни християни, които се отправят с молитва и песнопения по пътя на мощите на свети Йоан Рилски, пренесени от Търновград през София в Рилската света обител през 1469 г. Началото бе дадено в старинния столичен храм "Света София“ на 1 август с благословението на патриарха. 

В ранния следобед поклонниците ще преминат по Рилското било и ще започнат спускане към Рилския манастир. Очаква се към 19.30 часа поклонническото пътуване да достигне крайната си цел и участниците в него да се поклонят пред мощите на св. Йоан Рилски. Походът завършва на 6 август, Преображение Господне, с лития до гроба на свети Йоан Рилски.