Първата история на футбола в Хасково беше представена днес официално. Изданието е дело на Иса Агушев - колекционер на снимки и истории от миналото на града.

Книгата "Историята на футбола в град Хасково от 1916 до 1949 година“ събра в зала "Хасково“ десетки любители на спорта и на футбола. Гости на презентацията бяха заместник-кметовете на Община Хасково Динко Тенев и Мария Вълчева.

Изданието се осъществява по програма "Културни инициативи“ на Община Хасково. "Книгата е своеобразен буквар на футбола в Хасково“, каза при представянето на изданието Георги Пеев, който е направил първичната редакция на книгата. Редактор на изданието е Недялко Бакалов.

"Книгата е плод на много труд и от страниците ѝ освен на много футбол, мирише и на много любов. Защото Иса Агушев вложи цялата си любов за създаването на тази книга“, подчерта Георги Пеев. "Когато прочетете тази история, ще разберете, че нищо не започва от днес. Хасково е имало, има и ще има велики футболисти“, посочи още Георги Пеев.

Авторът Иса Агушев е познат на хасковската общественост като колекционер на спомени, като пазител на историята на града ни. Община Хасково и Иса Агушев съвместно направиха поредица от изложби под надслов "Хасково в спомените“, посветени на спорта, на историческото минало на града ни и др. Днес Иса Агушев обаче представи първата си книга.

Той с вълнение разказа как се е родила идеята за историята на футбола в града ни, но много по-вълнуваща е самата поява на този спорт в Хасково. "Всичко започва през 1916 година, когато в Туристическо дружество "Клокотница“ се формира футболна чета. След години четите се обединяват, за да се създаде силен клуб- това е спортен клуб "България“. И както казва Стефан Семизов – Финдо, в онези години никой не мислеше за пари, всеки играеше за честта на града“, разката Иса Агушев.

Той благодари на Община Хасково за финансирането на проекта, на Държавен архив, РИМ Хасково, на семействата на бившите футболни звезди от Хасково и на всички, които са му съдействали написването на тази книга. Всеки от гостите на презентацията на книгата получи екземпляр от нея с автограф от автора. А през почивните дни, когато ще се проведе Детския футболен турнир "Богомил Попов“ Хасково 2024 "История на футбола в град Хасково от 1916 до 1949 година“ ще бъде подарена на бъдещите футболни звезди на града ни.