Водещи детски специалисти от "Пирогов" провеждат Есенна академия за родители "Първа помощ за малките герои" в университетската спешна болница. Обучението е със силно застъпена практическа част с цел родителите да усвоят най-важните техники за адекватна реакция в различни спешни състояния.

В две посоки ще бъде концентрирана тазгодишната академия за родители, заяви пред БНТ д-р Явор Пукалски - началник на Отделение по детска травматология, УМБАЛСМ “Пирогов".

"От една страна травматизмът в детска възраст, защото там макар и да има известна сезонност, децата цялата година играят, падат и се чупят. Другият фокус са колегите педиатри. Знаете сега с настъпването на есента респираторните инфекции се увеличават и за родителите е все по-належащо да са запознати как да реагират когато детето се разболее".

Академията има за цел да запознае родителите, както с теоретическите, така и с практическите аспекти при различни проблеми, свързани със здравето на децата.

Те ще получат практични съвети за това как да окажат първа помощ при рана или обездвижване на крайник още в първите минути след травмата, както и за това кога детето се налага да приеме антибиотик. Д-р Явор Пукалски посъветва родителите винаги да имат под ръка адекватен дезинфектант. В академията за "малките герои" на "Пирогов" няма възрастови ограничения. На сайта на болницата можете да получите повече информация.