Първа копка за изграждането на нови две когенераторни инсталации,  работещи с природен газ, бе направена днес на територията на "Топлофикация Сливен-инж. Ангел Ангелов“. "Инсталацииите ще са с обща мощност около 17 мегавата. Това е нашата първа стъпка към декарбонизацията на централата и към отказа ни от въглища“, съобщи изпълнителният директор на топлофикационното дружество инж. Павлин Костов.

 

Според Костов, протестните действия на служителите на ТЕЦ Сливен в началото на месеца са свързани с тези нови когенератори. "Имахме за цел да заявим, че сливенското дружество също има нужда от помощ и сериозна инвестиция, за да премине на друг вид гориво. До момента сме похарчили около 11 млн.лв. и това са изцяло наши собствени средства. В течение на проекта те ще се увеличат до около 20 мил.лв. и това ще представлява всъщност половината от неободимата ни инвестиция, за да преминем на природен газ“, коментира още инж. Костов.

Предвижда се първата част от новата мощност до две години да бъде построена, узаконена и въведена в експлоатация.

Начинанието бе благословено от отец Йоан. Гост на събитието бе и зам.-кметът по устройство на територията и строителството на община Сливен Камен Костов.

 

 

 

 Share