Днес сутринта направиха първа копка на ремонта на улица "Алеи Възраждане“ в Русе, като на събитието присъстваха кметът Пенчо Милков, заместник-кметът по устройство на територията инженер Здравка Великова и представителят на строителния надзор инженер Велизар Ранев. Проектът предвижда обновяването на улица с дължина 1460 метра, а ремонтът трябва да бъде завършен в рамките на два месеца.

Кметът Милков изрази надежда, че строителните дейности ще се извършат бързо и качествено. "Периодът на ремонта съвпада с началото на учебната година, затова сме предвидили мерки за минимално неудобство за двете училища по трасето на улицата. Също така, има особеност с друг проект за водоснабдяване и отопление на бъдещия басейн. Ще се наложи изчакване за преминаването на тръбата, но гражданите могат да бъдат уверени, че се работи интензивно и качествено,“ сподели той. 

Инженер Великова допълни, че улицата няма да бъде напълно затворена по време на ремонта, а работата ще се извършва на етапи, за да бъде осигурено преминаването по нея. "Първо ще бъдат демонтирани старите бордюри и поставени новите, което ще отвори възможност за работа по тротоарите и пътното платно. Асфалтирането ще се извършва поетапно, като първите участъци, които ще бъдат обновени, са пред Професионалната гимназия по механотехника и Основно училище "Братя Миладинови“. След това ще продължим с останалите части от улицата,“ уточни тя, предаде Русе Медиа.

Според проектния график, първите участъци трябва да бъдат завършени до 15 септември.

Инженер Ранев уточни, че десният тротоар по посока на движението ще бъде изцяло обновен, докато от лявата страна всички паркоместа ще бъдат запазени, с изключение на възстановяването на ивицата пред тях. "Извинявам се на живеещите на тази улица за неудобствата, които ще създадем през следващите 45 дни, но проектът стартира навреме, за да бъде завършен преди зимата. Надявам се улицата да придобие красивия вид, който предвижда проектът,“ добави той.

Ремонтът на улица "Дондуков-Корсаков“, който също започва днес, е по-сложен проект. Трасето започва от булевард "Скобелев“, минава през улица "Мария Луиза“ и булевард "Бозвели“, като всички тези улици са силно натоварени. "Работата ще отнеме повече време, защото ремонтът ще затвори улицата, без да навлиза в кръстовищата. Тротоарите от двете страни ще бъдат напълно обновени, а пътната настилка ще бъде изцяло преасфалтирана. Проектът предвижда около 100 дни за завършване,“ обясни инженер Ранев.

Кметът Милков също информира, че се планира благоустрояване на блоковете, намиращи се на кръстовището с булевард "Скобелев“. Той подчерта, че настилката там е в критично състояние, но текущият ремонт не може да реши проблема, затова се работи по проект за по-мащабна реконструкция през следващата година.