В Кюстендил се обособява пункт за събиране на опасни битови отпадъци, предаде "Фокус“. Пунктът ще работи днес от 10.00 часа до 16.00 часа на обособената площадка между улиците "Александър Димитров“, "6- ти септември“ и "Петър Берон“ - Цирковата площадка.

В пункта ще се приемат лекарства с изтекъл срок на годност, живак, живачни термометри и други, бои, лакове и разредители, лепила, пяна, силикон, мастила и тонери, домакински препарати и битова химия, фотографски материали, киселини и основи, пестициди и други препарати за растителна защита и борба с вредители, замърсени опаковки със знаци за опасност.

В пункта няма да се приемат бутилки под налягане (освен аерозоли), газове, литий, натрий и калий, инфекциозни отпадъци (спринцовки, ваксини), батерии, електроника и електрически уреди и отпадъци/материали с неизвестен състав.

"Изхвърлянето на опасните битови отпадъци в общия поток смесени отпадъци създава риск за здравето на хората, замърсява околната среда и нарушава нормалната експлоатация на депата за отпадъци, поради което призоваваме гражданите да се възползват от предоставената възможност и да се освободят от наличните си опасни битови отпадъци“, посочват организаторите на събитието.

Кампанията е част от Националната система за опасни битови отпадъци.