Масов отказ на машини в секциите в Хасковско и Димитровград. От Районната избирателна комисия вече оприличават проблема като дори тотален хаос, който обаче е бил предвидим, защото преди вота не веднъж беше поставен въпроса за вида на хартията, от която се отпечатват бюлетините.

В 7 секции вече напълно преустановиха машинното гласуване и хората могат да гласуват само на хартия. В над 30 секции са проблемите. Очаква се още в 5-6 секции скоро да бъде преустановено машинното гласуване.

В 82-ра секция три пъти вече машината е отказвала и е идвал техник, за да я поправя. Към момента работи, докога не се знае. А за разлика от София, тук проблема с масовата смяна на членове на секционни комисии беше решено. За сметка на това се оказват общински съветници членове на секционни комисии в община Стамболово. Също там срещу кандидат-депутат и кмет има сигнали за контролиране на вота на хората. Районната избирателна комисия проверява сигнала.

Проблемът с машините обаче се задълбочава:

"При нас отначало отначало всичко тръгна нормално, но може би след 15-20 минути машината отказа да разпечата бюлетина. Техникът, обадихме се, дойде веднага, опита се да възстанови издаването на бюлетините, но не успя".  

"Ние сменяме хартията, пак продължава, ножът реже, може би в самата машина има нещо принтерът", каза техник. 

"Искам да успокоя всички избиратели, че в този случай, ако се случи така. СИК е обучена, тя ни се обажда на нас. Съставя се констативен протокол за всеки един случай, че машината не е отчела вота, т.е. не е пуснала бюлетина. Пуснала е бяла или зацапана бюлетина, където не може да се установи вота на избирателя и той се насочва към хартия. Тоест не се накърнява правото на избирателя да упражни вота си", каза Добромир Якимов – председател на РИК - Хасково в ефира на БНТ. 

Въпреки уверението на РИК, вече има сигнали от граждани, които са заявили, че не са могли да упражнят правото си на вот заради проблема с машините