Публиката във Видин аплодира изпълнителите в "Концерт за Душата“, предаде репортер на "Фокус“. Домакин на първият по рода си звуколечебен концерт бе Културен център "Жул Паскин“, който се помещава в 130-годишната сграда на видинската Синагога.

Според организаторите датата на концерта-22 декември, не е избрана случайно -първия ден на астрономическата зима, денят на зимното слънцестоене и най-късия за годината, след най-дългата нощ.

Тримата изпълнители силно въздействаха на публиката, като изпълниха звуци на различни честоти-върху лечебни инструменти от Източната медицина и музикални инструменти. Марта Михайлова, свири на келтска арфа, Петър Михайлов на флейта и Вероника Кръстева на виолончело.

Концертното им изпълнение бе смесица между древни звуци на лечебни инструменти от Източната медицина като гонг, кристални и тибетски купи, монокорд, цимбали, перкуси и други, примесени с мелодичното звучене на келтска арфа , флейти и виолончело.

Според изпълнителите, звукът на лечебните инструменти е силно въздействащ върху вътрешния баланс на човека. Защото хората се  влияят от честотата на звуците, а лечебните инструменти трептят в различни честоти, които имат силата да хармонизират психическото състояние. Ако погледнем назад във времето, твърдят изпълнителите, ще открием, че звуците имат различни честоти. Хората, възприемат много малка част от звуковите честоти, тъй като слуха е способен да долови само от 20 Hz до 20 kHz .

По време на концерта, разнообразието от звуци, които се разпростират извън обхвата на нашия слух, преплетени с мелодия, докосваща душата, пренесоха публиката отвъд сетивния свят, в необятния свят на душевната хармония.

Неразделна част от концертът за душата бе и експонираната изложба, с автор Петър Михайлов.

"Концерт за Душата“ бе част от Коледната програма на Община Видин за коледно-новогодишните празници.