За преетикарани вносни меса и яйца, които се продават у нас като български, алармират родни птицевъди. От Асоциацията на промишленото птицевъдство са сигнализирали и Българската агенция на безопасност на храните. Според тях продуктите се внасят от трети страни, често извън ЕС и се пласират в магазините като произведени у нас. Даниел Божанков, председател на Асоциацията уточни за "Фокус“, че проблемът е от години и периодично се задълбочава.

"Той се състои в това, че да кажем пилешко месо от, да речем от Полша, Унгария и други страни като влезе в България, влиза в български транжорни, разфасова се, става на продукти, етикира се с български етикети и когато влезе в магазинната мрежа, потребителят няма как да се ориентира какво си купува“, обяснява Божанков.

Той определи целия процес като заблуждение на потребителите, което освен, че може да е опасно, със сигурност ги и ощетява.

При яйцата, казва още, проблемът е малко по-различен.

"То е на периоди, не е нещо постоянно, но от време на време у нас влизат яйца, които са без печати и такива се слагат в обекти в България. Слагат се и български етикети, които отново заблуждават хората. Единственият начин, по който потребителят може се ориентира, че това са украински яйца, например, е един код, който започва с UA и след това има някакви цифри“, допълва още птицевъдът.

Той посочва още и, че БАБХ работят активно по подобни случаи, но и, че има нужда от засилване на контрола и подобряване на мерките за сигурност. Настоява и за среща, с ръководството на Агенцията, за да им бъде предоставена информация за подобни схеми.

"Около 40% от пилешкото месо, което се консумира у нас, е произведено в България. Останалите около 60% е внос. Сами можете да си правите изводи дали това, което пише на етикетите в магазините е вярно. При яйцата е същото – до скоро ние произвеждахме над 100% от това, което се консумира у нас, останалото изнасяхме. След птичия грип, който върлуваше в страната през миналата година, производството рязко спадна“, казва още Божанков.

Той прогнозира и, че не се очаква повишение в цената на яйцата и месото или поне основание за такова на този етап няма.