Сигнал за пресъхване на река Негованка край великотърновското село Ресен проверяваха експерти от Регионалната инспекция по околна среда и води в старата столица. В контрола се включиха още представители на Областна дирекция по безопасност на  храните - Велико Търново и Басейнова дирекция “Дунавски район" - Плевен, предаде кореспондент на “Фокус".

Извършените тридневни огледи са показали, че причината за осушаване на коритото на реката е осъществявано нерегламентирано водовземане с цел поливане на масив от около 1400 дка с налични монтирани хидранти.

“Водовземането е осъществено непосредствено над урбанизираната територия на село Ресен и е довело до описаното състоянието на реката. За изясняване на фактите по констатациите, е изискана информация от Община Велико Търново, РДНСК – Велико Търново и БДДР – Плевен в рамките на техните компетенции за преминати процедури по промяна на параметрите на инвестиционните предложения. Предстоят нови проверки", обясни Милка Асенова, експерт от РИОСВ - Велико Търново.

През юли в екоинспекцията са получени 15 сигналаза птици в безпомощно състояние. 14 от тях са за екземпляри от вида Бял щъркел, паднали от гнездото или със счупени крила/крака. Птиците са транспортирани до Спасителния център за диви животни в Стара Загора за лечение и последващи грижи. Бебе сова, паднала от гнездото в землището на село Драгановци, община Габрово, също е изпратена до Спасителния център.