Във връзка със сезон лято 2023 г. инспектори от РЗИ – Стара Загора извършиха съвместно с представители на общинските администрации, проверки на готовността за ползване и обезопасяване на водните обекти (плажни комплекси) за къпане и водни спортни дейности на територията на Област Стара Загора. Това съобщи за "Фокус" Миглена Илиева, главен експерт в отдел "Държавен здравен контрол" на РЗИ-Стара Загора. Тя уточни, че контролът е насочен към установяване съответствието на обектите с изискванията на Наредба за водноспасителната дейност и обезопасяването на водните площи.

"Участваме там, където има открити плувни басейни и общините са ни изпратили заповеди за извършване на съвместни проверки. Иначе там, където има басейни и не сме поканени за съвместна такава, извършваме регулярни проверки и взимаме проби вода от тях. Просто там не се извършва проверка съвместно с общините и БЧК. Така или иначе ние периодично взимаме проби от всички басейни на територията на област Стара Загора и си извършваме контрол. Ако някъде има отклонение, ние веднага пишем предписания, те си извършват профилактиката, носят ни пробите и докато те не излязат, басейните не са отворени. Само през летния сезон проверяваме откритите басейни, а покритите се проверяват целогодишно. Срокът за отстраняване на нередностите след издадено предписание е много кратък, почти веднага, извършва се обеззаразяване на водата и след това ние отново правим контролен мониторинг, с който да установим дали водата вече отговаря на изискванията на наредбата", каза експертът и уточни, че до момента не са изпадали в такава ситуация, но по принцип басейнът се затваря веднага ако има нередност след преписанията, докато не се извърши почистване и дезинфекция.

Към настоящия момент на територията на област Стара Загора функционират 9 открити плувни басейна, които отговарят на изискванията на Инструкция № 34 за хигиената на спортните съоръжения и екипировка и на Наредба за водноспасителната дейност и обезопасяването на водните площи. На територията на Община Мъглиж функционират два открити басейна, в община Казанлък има четири открити басейна и два покрити, а в община Стара Загора функционират три открити и три покрити басейна. Всички от тях отговарят на изискванията за чистота на водата и няма затворени басейни. Извършени са проверки на откритите и закрити плувни басейни на територията на община Стара Загора, община Мъглиж и община Казанлък.

"Проверените плувни басейни на територията на област Стара Загора отговарят на изискванията на Инструкция № 34 за хигиената на спортните съоръжения и екипировка и на Наредба за водноспасителната дейност и обезопасяването на водните площи. Регионална здравна инспекция - Стара Загора продължава да упражнява системен и насочен здравен контрол по спазването на здравните изисквания във всички водни съоръжения на територията на областта, като регулярно се вземат проби за химичен и микробиологичен анализ, с които се отчита качеството на водата. Резултатите от проведения лабораторен контрол показват, че водата в басейните са обеззаразява ефективно и е с качества, осигуряващи епидемиологичната ѝ безопасност", каза Илиева.

От РЗИ – Стара Загора напомнят, че собственикът на водното съоръжение е задължен да следи и записва ежедневно данните за остатъчен хлор и pH на водата в басейна. "Ако показателите надвишават определената норма, следват предписанията на инспекторите от здравната инспекция. Към този момент няма констатирани нарушения", допълни експертът.

С цел опазване здравето на ползвателите на плувните басейни, Регионална здравна инспекция съветва посетителите на водните обекти (басейни) да спазват правилата за лична хигиена, съгласно изискванията на Инструкция № 34 за хигиената на спортните обекти и екипировка.

Ето и басейните, които са отворени и безопасни за ползване в трите общини:

На територията на Община Мъглиж:

• Открит плувен басейн към хотел "Терма“, с. Ягода

• Открит и покрит плувен басейн към хотел "Минерал“, с. Ягода.

На територията на община Казанлък:

• Открит плувен басейн "Аквапарк“ гр. Казанлък, Казанлъшки минерални бани

• Открит плувен басейн към Медикъл и СПА хотел "Кингс Валей“ гр. Казанлък, Казанлъшки минерални бани

• Открит плувен басейн "Зорница“ гр. Казанлък, парк "Тюлбето“

• Открит плувен басейн "Артемида“ язовир Копринка

• Покрит плувен басейн към Медикъл и СПА хотел "Кингс Валей“ гр. Казанлък, Казанлъшки минерални бани

• Покрит плувен басейн в СУ "Екзарх Антим I “ гр. Казанлък

На територията на община Стара Загора:

• Открит плувен басейн "Гроди“- Старозагорски минерални бани.

• Открит плувен басейн към хотел “Марица Изток“- Старозагорски минерални бани.

• Открит плувен басейн "Фуего“- землище Богомилово.

• Покрит плувен басейн към хотел "Мериан Палас“-гр. Стара Загора,

• Покрит плувен басейн към хотел“Армира“- Старозагорски минерални бани.

• Покрит плувен басейн към хотел "Извор“ –Старозагорски минерални бани.

Рени АТАНАСОВА