Социологическо изследване, анализ и план с еко норми и правила за прилагането им при предоставяне на туристически продукти бе проведено във Варненска област. То бе за нуждите на проект по Процедура- BG14MFOP001-4.053 “Екологична и устойчива рибарска област" - Местна инициативна рибарска група (МИРГ) "Варна, район Аспарухово - Белослав-Аксаково“, по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г., Договор МДР-ИП—01-74/17.10.2023, BG14MFOP001-4.053-0005 - “Еко възпитание, еко устойчивост и еко развитие в предоставяне на туристическите услуги на територията на МИРГ - предпоставки за инвестиции и устойчив растеж".

На въпроса: Кои са водещите сектори в икономиката на Вашата община/район?, 52,1 процента от респондентите заявяват, че това е туризма. На второ място е търговия и услуги. Това казват 45 процента от анкетираните.

На зададения въпрос: Като имате предвид състоянието на туристическия сектор, кои са според Вас потенциалните възможности за бъдещето му развитие във Вашата община/Вашия район? Най-много - 36,4 %, заявяват, че това е Развитието на културните прояви и събития, и културния туризъм. 31,4 % коментират, че това е Осмисляне на възможностите за селски туризъм. 24,3% допълват, че е нужно по-добро осмисляне на природните забележителности.

На въпроса: В какво виждате най-сериозните препятствия за развитието на туризма Вашата община/Вашия район?, 35,7 % от хората отговарят, че това е недостатъчно работещата местна програма за развитието на туризма. 31,4 % посочват, че проблемът е в недостига на квалифицирана работна ръка.  

В същото време прави впечатление, че в отговорите на респондентите се открояват три основни акцента:

1. административни  - "недостатъчно работеща местна програма за развитието на туризма“ (35,7 %), което съчетано с – "недостатъчна държавна подкрепа“ (18,6 %), надхвърля повече от половината от респондентите;

2. икономически – "недостиг на инвестиции в туризма“ (27,1 %), допълнено с "нестабилна икономическа конюнктура в общината/ района“ (14,3 %) и "недостиг на квалифицирана работна ръка“ (6,4 %), също се споделя от близо 50 % от респондентите, и накрая

3. екологически – включващи: "недостатъчни грижи за екологията“ (7,1 %) и "неразвита инфраструктура – лоши пътища, водоснабдяване и канализация, сметосъбиране  и др.“ (20,0 %) – обхващащи близо 1/3 от респондентите.

При такива резултати, обясняват специалистите, извършили онкетирането по проекта - естествено възниква въпроса: дали не се подценяват екологическите предпоставки за развитието на туризма? Тъкмо в този риторичен въпрос е потвърждението на нашата хипотеза и ключ към анализа на последващите въпроси. А, именно – инерция на "правилното говорене“, особено при въпросите свързани с оценките и самооценките като например: "Как сп. Вас се възприема общинската политика и предприетите мерки на Общината за опазването на околната среда от страна на гражданите, НПО и бизнеса?“ (въпросът е към представителите на администрация); "Според Вас спазват ли се изискванията/наредбите на Общината за опазване на околната среда от населението и фирмите?“ (въпросът е към представителите на администрация); "Каква е Вашата оценка за общинската политика и предприетите мерки на Общината за опазването на околната среда?“ (въпросът е към представителите на НПО и бизнес) и "Известни ли Ви са инициативи/ проекти за опазване на околната среда в общината/района?“ (въпросът е към представителите на трите целеви групи), където отговорите в 100 % са положителни.

На въпроса: Ако насочим вниманието конкретно върху екологическата проблематика, свързана с туризма, какво спoред Вас трябва да се направи във Вашата община/Вашия район?, 55 процента от анкетираните заявяват, че трябва да се създадат условия за мониторинг на чистотата на въздуха, водата и нивата на шума.

В заключение от всичко казано дотук, посочват социолозите, имаме основание да направим следното обобщение – констатираните проблеми и особено скепсиса, произтичащ от потвърдената хипотеза на изследването, подчертават необходимостта и навремеността на настоящия проект, тъй като ако няма проблеми за решаване няма потребност от подобно начинание. И още нещо, че нагласата и оценките на респондентите като цяло и в частите на трите целеви групи, с тяхната компетентност и ангажираност, вдъхват оптимизъм за постигане на набелязаните цели и дейности.