Експонати, датиращи от 20-те и 30-те години на миналия век, са част от изложбата "Искаш ли да поиграем?“, която може да бъде разгледана в Исторически музей-Разлог, предаде репортер на "Фокус".

Проектът е на Исторически музей – Стрелча, съвместно с Исторически музей – Белово. 

Събитието е посветено на децата и техните игри и играчки от миналия век до наши дни.

Специални гости на откриването на изложбата бяха децата от детските градини в Разлог. Групите "Мики маус“ от детска градина "Ален мак“, "Пчелица“ от ОДЗ, и "Детски свят“ от детска градина "Незабравка“, изпълниха кратък репертоар по повод откриването на "Искаш ли да поиграем?“.

Десислава Добрева – представител на Исторически музей, Стрелча разказа, че идеята на изложбата е да представи пред днешните деца с какво са играели техните родители и баби и дядовци в миналото. “Искаш ли да поиграем?“ съдържа и много експонати, които ще ви пренесат назад във времето.

Идеята за изложбата е възникнала, когато дарител е подарил на музея в град Стрелча количка за кукли, датираща от 20 години на миналия век и люлка за кукли, датираща от 30-те години на миналия век.

Тези 2 експоната са провокирали организаторите да обявят кампания за събиране на играчки от миналото. Проведената кампания реализира "Искаш ли да поиграем?“ и го превръща в едно истинско пътешествие в света на играчките.

Част от експонатите, които представя изложбата са порцеланови кукли, мини шевна машина, мини метални ютии, т.нар. кебидж бой кукла, която е била изключително известна и желана играчка в миналото. Акцент в изложбата представляват историите около създаването на мечето Теди и куклата Барби. Има прототип на първата кукла Барби, както и няколко стари плюшени мечета. 

Сред ценните експонати са няколко много стари кошчета и колички. Има отделено място и за играчки превозни средства-камиончета, влакчета.

Забележителен експонат в изложбата е оркестър, направен изцяло от метални капачки.

Изложбата е представена в осем цветни табла, където са разказани историите на първите играчки, игрите на открито, ролевите и настолните игри. Специално табло е отделено и за музикалните играчки. 

Изложбата “Искаш ли да поиграем?" ще гостува в Исторически музей-Разлог до януари 2025 година и е отворена за посетители.