Протестиращите от Белащица блокираха кръговото кръстовище при Водната палата, предаде репортер на Радио "Фокус"- Пловдив. С лозунги "Нова концесия на Белащица – сигурен път към екокатастрофа" те преминаваха през пешеходната пътека. Спрян бе потокът от автомобили откъм "Марица юг". Колона от автомобили вече е доста голяма.

Гражданското неподчинение на хората ще продължи и в следващите дни. Според тях замърсяването на въздуха не е проблем само на Белащица. Целият прах от кариерите слиза и в Пловдив, за което търпим европейски санкции, но никой не вижда това.

Преди това те направиха опит да се срещнат с представител на РИОСВ, където беше насрочен протестът им. Но това не се случи, тъй като в РИОСВ били карантинирани, по данни от портиерите.

"Ние сме сами на практика, но ще се справим, ако трябва с неподчинение! Камион няма да допуснем! Или ние и нашите деца, или кариерата. Среден път няма, ще блокираме всичко", заявиха хората от Белащица.

“Тези хора имат право да живеят като бели хора. Положението е страшно! Новата власт е като старата, ние не я виждаме", казаха още протестиращите.

"Реално в момента кариерата не работи, няма движение на автомобили, не се чуват взривове. Но ако се поднови концесията, ще работят пак. Пътят минава покрай къщите ни. Камиони по 50 тона минават, напука ни се горният етаж на нова къща, прах се вдига", разказа Димитър Георгиев.

Хората са притеснени и настояват да не се удължава концесията и не искат концесията да не се допуска. Гражданско неподчинение ще бъде следващата стъпка, но такова нещо повече няма да приемат.

"Институциите си прехвърлят топката и ни лъжат. Защо е така", питат още хората от Белащица.

Цветана ТОНЧЕВА