Протест и закана за жива верига в центъра на София. Хора от района на ул. "Опълченска" от бул. "Тодор Александров" до бул. "Сливница" излязоха тази сутрин на мирен протест. 

Недоволството на местните жители продължава вече месец. Столичната община заяви, че проектът е балансиран между обществените интереси и индивидуалните желания на хората. 

"Моето мнение, че е много грозно да се насъскват едни хора срещу други хора и да се говори за частен интерес. Напомням, че става въпрос за политики, които предишното правителство обещаваха - чист въздух, повече зеленина, град за пешеходците и велосипедистите. Към момента виждаме едни проекти, които са наследени. Вместо тези проекти да се преразглеждат, те се довършват, за да се отчита бройка и да вървят едни пари", това заяви една от протестиращите. 

Тя добави, че има големи финансови интереси и посочи фирмата "Трейс Груп Холд" АД, която е разследвана от европейската прокуратура за жълтите павета в столицата. Тази фирма в момента е назначена за ремонта на ул."Опълченска" и са й обещани 15 млн. лева. 

Протестиращите заявиха, че вчера са внесли подписка с над 1000 подписа от различни граждани, дори и от други квартали. 

"Много хора избраха новото управление, именно за да има по-чист въздух и по-малко коли. Нямаме нужда от нова магистрала и още повече пътно-транспортни произшествия. Искаме да има повече озеленяване, а не по-малко. Вчера влезе Европейския регламент, който изисква категорично да не се намалява зеленото покритие в градовете", коментира протестиращата гражданка. 

"От един месец протестираме и няма да спрем да протестираме. Искаме дървета, не искаме асфалт.", заяви тя. 

Методи ГЕОРГИЕВ