В девинското село Брезе се готвят за протест заради липса на инвестиции в инфраструктурата на населеното място през последните години. "Стигна се до такива крайни мерки, защото от години на село Брезе не е обръщано внимание от общината“, каза за "Фокус“ кметът Ирина Кочовска. "За последните 8 години от 2012 до 2022 г. са селото са отпуснати общо 62 000 лева. За последните две години също нито стотинка не е вложена. А за останалите села в общината са отпускани по около 2 млн. лв. за село. Проблемите в селото се задълбочиха, защото, когато не се поддържа нещо, то става за основен ремонт“, поясни Кочовска.

Тя отбеляза, че пътят от главната пътна мрежа до селото е в ужасно състояние. "В селото нямаме вътрешна пътна мрежа, асфалт вече нямаме на много места. Много улици са недостъпни за коли, пожарни и линейки. Наскоро стана пожар и пожарната въобще не можа да влезе в улицата. Уличното осветление е под всякаква критика. Самото осветление е недостатъчно, а на наличното което има, 2/3 от лампите са изгорели и не се подменят. Канализацията ни е компрометирана много. Обратната вода тече в първия етаж на една триетажна къща, която може да се срути, на три места тече по улиците. Водопроводът ни никога не е ремонтиран. Всички специалисти, които идват казват, че село Брезе е на първо място по нужда от ремонт. Ние всеки ден имаме аварии на водата и тръбите са от етернитовите, които са ръждясали и са канцерогенни“, обясни кметът на Брезе.

Кочовска подчерта, че това, което е предизвикало крайните решения на жителите на село Брезе е, че тази година в целевата капиталова субсидия, за Брезе не е предвидена една стотинка. Тя допълни, че с хора от селото се присъствали на общественото обсъждане на бюджета на община Девин и са заявили, че ако до гласуването му в средата на февруари няма конструктивен диалог и желание за такъв, те ще излязат на протести и ще блокират главния път Смолян – Девин, в района на Беденски бани.

Потърсен за коментар, кметът на Девин Здравко Иванов заяви пред "Фокус“, че действително от години нищо не е ремонтирано в Брезе. "Проблемите там са големи и това ни мотивира да търсим тяхното решение. И миналата година, и тази година в бюджета сме заделили средства за изготвяне на инвестиционни проекти, с които да можем да кандидатстваме за национално и европейско финансиране за разрешаване на проблемите, които са идентифицирани в населеното място. За вътрешната водопреносна мрежа, имаме вече готов проект, разплатен януари т. г. и издадено разрешително за строеж, проектираме и довеждащия водопровод на село Брезе, който е доста стар и много често аварира. Тази година тече проектиране и на общинския път, който прави връзката на село Брезе с републиканския път и за това сме заделили средства. Ние имаме амбицията, че наистина работим за разрешаването на проблемите на Брезе, но това минава през проектиране, тъй като нямахме инвестиционни проекти“, поясни Иванов.

Той добави, че инвестицията в тези проекти ще е перспектива за инвестиране на милиони левове за разрешаването на инфраструктурните проблеми в селото. "В близост до Брезе се намира и общинската баня Беденски бани, в който работят основно хора от Брезе. При срещи с тях, те винаги са искали да има развитие на тази баня, за да привлича повече туристи и да даде перспектива за развитието на района. Тази година близо 30 000 лв. са отделени за това проектиране и за разширение на общинската баня, направата на къмпинг за каравани и облагородяване на района около нея“, посочи кметът на Девин.

Здравко Иванов подчерта, че правят първата крачка, която е основната и най-важната, за да имат готови инвестиционни проекти, тъй като все още са в началото на мандата. "Ние искаме кардинално да разрешим проблемите на хората в Брезе, като първо разрешаваме проблема с вътрешната водопреносна мрежа и след това ще асфалтираме, както мислим, че е правилно. Обяснили сме на хората за всички тези наши проекти и намерения. Надявам се, че с общи усилия ще намерим начин да започнем да разрешаваме проблемите на Брезе“, каза още кметът на Девин.